Cum arată la interior Evangelia, epava de la Costinești?

08.07.2022
Cum arată la interior Evangelia, epava de la Costinești?

Epava de la Costinești reprezintă un obiectiv turistic pentru toți cei care ajung pe litoralul românesc. Nava Evangelia a a fost abandonată în apropierea țărmului nostru pentru a putea încasa banii pe asigurare. Istoria ambarcațiunii este una plină de evenimente, care și-au pus amprenta asupra stării sale generale.

Nava Evangelia, epava de la Costinești

După ce a fost abandonată în apropierea stațiunii Costinești, nava Evangelia, a devenit ușor, ușor simbolul zonei. Turiștii vin, în fiecare an, să imortalizeze nava care a scris istorie pe apele Mării Negre și nu numai.

Primul proprietar a fost Blue Star Line. În perioada celui de-al doilea război mondial a fost cargou american transformat apoi în navă comercială. Ulterior, nava i-a aparținut celebrului grec Aristotle Socrates Onassis, bărbatul care a avut curajul să o ceară în căsătorie pe frumoasa Jacqueline Kennedy, văduva președintelui Statelor Unite ale Americii, John F. Kennedy, ucis la vârsta de 46 de ani. Grecul avea o carismă aparte și a reușit să fie căsătorit cu Jacqueline în ultimii șapte ani ai vieții sale.

Potrivit datelor oficiale, nava a eșuat la aproximativ un kilometru de plaja nordică a stațiunii Costinești, pe data de 15 octombrie 1968. Înainte cu 12 ore de a fi abandonată, de la bordul navei, echipajul a trimis un semnal radio în care cerea ajutor celor din Portul Constanța. Surprinzător, marea era calmă în acel moment, însă cei aflați la bordul vasului susțineau că sunt probleme.

Epava de la Costinesti

Ambarcațiunea a fost căutată ore în șir pe mare, însă fără succes. Într-un final a fost găsită eșuată pe nisip, la aproximativ un kilometru de stațiunea Costinești.

După ce a fost analizată de autoritățile române s-a observat că elicea era avariată, semn că motorul a fost pus pe „toată viteza înainte” și elicea a fost distrusă pe fundul apei. Cu alte cuvinte, comandantul vaporului (un român stabilit de mulți ani în Grecia) a încercat să eșueze nava pentru încasarea primei de asigurare, fiindcă în doi ani vasul ar fi urmat să fie casat, fiind prea vechi.

Cum arată în interior nava Evangelia?

Nava Evangelia a intrat în posesia statului român după ce echipajul a abandonat-o la nici 24 de ore după ce a eșuat. Legea maritimă Internațională susține că o ambarcațiune care a fost părăsită de echipaj va intra în proprietatea statului unde a eșuat.

Autoritățile noastre au luat de pe navă tot ce putea fi refolosit, în schimb localnicii au furat cam tot ce puteau.

La momentul eșuării nava Evangelia se afla într-o stare bunicică. Totuși, în anul 2005, la 44 de ani după naufragiu, în urma unui vânt puternic, corpul acesteia a cedat și s-a rupt în două. Un tânăr a realizat o filmare în interiorul navei și a postat video-ul pe YouTube. Filmarea a adunat mii de vizualizări.

În prezent, nava Evangelia este simbolul stațiunii Costinești și cu toate că este o epavă plină de rugină turiștii care ajung în zonă vor să o imortalizeze în fotografii. Fie de aproape, fie de pe mal.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot