Unul dintre cele mai fascinante fenomene este locul în care două mări se întâlnesc în nordul Europei. În mod ciudat, apele Mării Baltice și Mării Nordice nu se amestecă. Care este motivul acestui fenomen straniu?
Printre cele mai atractive obiectie turistice din Europa se numără și plaja nisipoasă de la Grenen, Danemarca, acolo unde Marea Baltică şi a Nordului se întâlnesc. Cele două ape nu se pot amesteca, întrucât au densităţi (valori de salinitate) diferite. Exact același principiu se aplică și la ulei și apă. Acestea două lichide nu se pot amesteca întrucât au denistăți diferite. În Marea Baltică se varsă multe râuri cu apă dulce și salinitatea este mult mai scăzută.
Există un lac care se mișcă cu câteva sute de metri pe an?
Valurile celor două mări vin din ambele direcții, perpendicular pe țărm. În zonă sunt curenți foarte mari și scăldatul este strict interzis. Turiștii care ajung aici fac un experiment inedit și stau cu un picior în Marea Baltică și cu celalalt în Marea Nordului.
Cum arată locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră?
Marea Nordului (750.000 de km²) este partea Oceanului Atlantic situată între Norvegia și Danemarca la extremitatea estică, Marea Britanie la vest și coastele nordice ale Germaniei, Olandei, Belgiei și Franței la sud. De cealaltă parte, Marea Baltică (432.800 km2) este legată de Oceanul Atlantic chiar prin Marea Nordului.