Cine nu a auzit despre Marele Zid Chinezesc? Acesta este o construcție gigantică care se află în patrimoniul UNESCO. Faimoasa construcție reprezintă una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne. Marele Zid Chinezesc are o lungime de 21.196,18 km.
Zidul pornește la drum din Pasul Jiayuguan, în provincia Gansu, și se termină, în partea de est, pe ţărmul Mării Bohai. Acesta intră aproximativ 20 de metri în apele mării şi mulți spun că seamănă cu un dragon ce bea apă. Locul a fost denumit Laolongtou sau „Capul Bătrânului Dragon”.
Impresionanta construcție a fost realizată în timpul mai multor dinastii, însă ridicarea lui a început în perioada Ming. Construirea lui a durat ani mulți din 1368 până în 1644. Zidul a fost construit, inițial, cu scopul de a apăra granița imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade.
Lungimea Marelui Zid construit în timpul dinastiei Ming măsoară 8.851,8 km, și pornește din Hushan, Liaoning și se termină la Jiayuguan Pass, Gansu.
Rămășițele zidului sunt distribuite în 15 provincii și regiuni, precum Beijing, Tianjin, Hebei, Shanxi, Mongolia Interioară, Liaoning, Jilin, Heilongjiang, Shandong, Henan, Shaanxi, Gansu și Qinghai.
Arheologii au descoperit că există 43.721 de relicve, în care intră zidurile propriu-zise, șanțuri, turnuri și cetăți.
Conform statisticilor, Marele Zid Chinezesc este și un mare cimitir, nu mai puțin de 10.000.000 oameni sunt îngropați aici, majoritatea lucrători care au ajutat la ridicarea masivului zid.
“Din fiecare familie cu cinci membri, cel puţin doi erau duşi să muncească cu forţa la zid. Deţinuţii condamnaţi la muncă silnică la zid trebuiau să străbată sute de kilometri în cătuşe şi cu zgărzi de fier la gât. Mulţi dintre recrutaţi mureau în marş. Cai care supravieţuiau călătoriei erau adăpostiţi în lagăre improprii şi puşi să muncească pe un soare arzător, ploi devastatoare, vijelii cu grindină care rănea”, potrivit documentelor care s-au păstrat.
Foto: Pexels.com