Cum arăta Piața Obor pe vremea lui Ceaușescu? Dar la 1900?
Nicolae Ceaușescu și-a lăsat amprenta definitivă pe societatea românească. Liderul comunist a influențat dezvoltarea țării în cel mai mic amănunt. Totul trebuia făcut după voia și viziunea sa, pentru a se ajunge la societatea socialistă multilateral dezvoltată.
Piața Obor a fost una dintre locațiile din România cu care Nicolae Ceaușescu se mândrea. Piața există de la începutul anilor 1900 și nu a fost o clădirea acoperită, ca astăzi. Construcția care adăpostea piața a fost inaugurată în anul 1950. La vremea aceea, aceasta era cea mai mare piață agroalimentară din Europa de Est. Locația a fost proiectată inițial de arhitectul Horia Creangă. După moartea acestuia, proiectul este preluat de Haralamb Georgescu. Piața Obor se întindea pe o suprafață de 9.000 de metri pătrați cu tarabe ale producătorilor agricoli și alte 2.000 de metri pătrați cu magazine improvizate.
Ce președinte american a vizitat Piața Obor?
Richard Nixon a fost primul șef de stat american care a vizitat România și a mers inclusiv în Piața Obor. Acesta a mâncat struguri alături de Nicolae Ceaușescu și a fost impresionat de locație. La plecare, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii a avut numai cuvinte de laudă pentru țara noastră.
Dintre toate țările pe care le-am vizitat, niciuna nu-mi va rămâne mai neștearsă în amintire ca România (…) și pentru că ne-am bucurat de o primire foarte călduroasă din partea poporului român, pretutindeni unde am fost, a declarat Richard Nixon, potrivit libertatea.ro.
Cum arată Piața Obor în prezent?
În anul 2006, Consiliul Local al Sectorului 2 a decis ca vechea Piață Obor să fie pusă la pământ, iar în locul ei să fie ridicată o clădire nouă, conform standardelor de ultimă generație. Drept urmare, noua clădire cu subsol, parter și două etaje a fost inaugurată pe data de 2 octombrie 2010.
Potrivit Wikipedia.org, noua construcție include un subsol cu parcare (suprafață de 5.400 mp, capacitate de 187 locuri), parter pentru piața agroalimentară propriu-zisă (3.909 mp), etajele 1 și 2, pentru magazinele de produse alimentare și de uz gospodăresc (câte 5.000 mp), plus platforma exterioară cu spații de parcare pentru cumpărători (patru parcări supraterane cu o capacitate totală de 364 de locuri și pentru autovehiculele de aprovizionare (24 de locuri).
Piață Obor este localizată la doar 1,5 km de centrul Bucureștiului. Piața are o suprafață de peste 25.000 de metri pătrați. Aici vin și își vând produsele cei mai mulți producători agricoli din țară. Se spune că așa a și apărut sloganul: „Direct de la producător”. Pe lângă aceștia, piața mai are în componență peste 40 de magazine tradiționale.
Foto: Wikipedia.org și evz.ro