Cum arăta prima hartă a lumii?

07.11.2024
Cum arăta prima hartă a lumii?

Dintotdeauna oamenii au fost fascinați de măreția planetei pe care trăiesc. Aceștia au încercat să înțeleagă și să reprezinte lumea înconjurătoare. Prima hartă datează din anul 600 înainte de Hr. și este reprezentată de filozoful Anaximandros din Milet. Totuși, harta este destul de departe de adevăr, dar a revoluționat lumea Greciei Antice

Cine a fost Anaximandros din Milet?

Anaximandros din Milet (610 – 546 î. de Hr.) a fost un filozof grec, reprezentant al Școlii ioniene. Asemenea dascălului și precursorului său Thales din Milet, Anaximandru posedă vaste cunoștințe în domeniul matematicii, astronomiei, științelor naturii și geografiei.

Acesta a încercat să creioneze prima hartă a lumii, marcând un moment esențial în evoluția cartografiei. Ceea ce face ca această realizare să fie remarcabilă este designul circular, cu Marea Egee în centru și ținuturile cunoscute ale lumii radiind în exterior, îmbrățișate de întinderea vastă a oceanului. Semn, că Anaximandros din Milet știa că pământul este rotund.

La vremea respectivă, harta a fost utilizată în mod frecvent. Aceasta s-a dovedit a fi un instrument practic pentru îmbunătățirea navigației și facilitarea comerțului între coloniile din jurul Mării Mediterane și Mării Negre. Reprezentarea circulară, cuprinzând întregul pământ locuit cunoscut grecilor antici, a devenit un ajutor indispensabil pentru marinarii și comercianții care navigau prin apele interconectate.

Reprezentarea globală a lui Anaximandros nu a fost doar un ajutor de navigație sau un instrument politic. Aceasta a fost o mărturie a curiozității umane înnăscute care încearcă să înțeleagă vastitatea lumii de dragul cunoașterii.

În mâinile lui Anaximandros din Mile, harta circulară și-a depășit granițele fizice, devenind un canal pentru explorare, comerț, unitate politică și căutarea atemporală a înțelepciunii. Această minune cartografică veche rămâne o mărturie a interconexiunii dintre practicitate, filozofie și dorința umană nesățioasă de a mapa lumea cunoscută, notează publicația digitalmapsoftheancientworld.com.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot