Cum arăta prima sală de clasă din cea mai veche școală românească?
Conceptul de școală a apărut încă din Antichitate. Bazele școlii au fost puse de către greci în secolul al IV-lea î. d. Hr. La acea vreme, școala purta denumirea de „akademos”, care în traducere liberă înseamnă „academie”. Pe teritoriul țărilor românești, școala a apărut târziu, abia în anul 1495. Totuși, cum arăta prima sală de clasă?
Prima școală românească din Brașov se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Șcheii Brașovului. Primele cursuri în limba română au avut loc aici în anul 1583.
Totuși, printre cele mai vechi săli se numără și sala denumită astăzi „Anton Pann”. Aceasta a fost atestată de cronica locală în anul 1495, când „s-au zidit școala și biserica”. Există izvoare istorice care susțin că școala din Șchei ar fi fost fondată în anul 1390.
Sala a fost denumită astfel pentru că aici a poposit în repetate rânduri marele povestitor Anton Pann. Sala de clasă este mobilată modest, cu bănci din lemn greu care păstrează și astăzi povestea trecerii timpului. În fața celor cinci rânduri de bănci se vede și o mică catedră, locul unde stătea dascălul.
Cine a inventat Bacalaureatul? Când s-a dat BAC-ul pentru prima dată la noi?
Frumoasa clădire care a adăpostit prima şcoală românească de pe tot cuprinsul ţării noastre, din Şcheii Braşovului, s-a păstrat destul de bine până astăzi. Imobilul este muzeu și poate fi vizitat.
În anul 2018, pe întreg teritoriul României sunt 6.200 de școli, dintre care jumătate sunt în mediul rural.
De ce copiii nu merg vara la școală? De unde provine acest obicei?
Cine a pus bazele sistemului de învățământ în Țara Românească?
Începutul procesului de formare a statului român modern după Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a dus și la inițierea procesului de construcție a unor sisteme educaționale și de învățământ naționale, proces care s-a desfășurat pe toată perioada secolului al XIX-lea.
Astfel au apărut și s-au dezvoltat după anul 1821 diferitele tipuri de instituții de învățământ, cum ar fi școlile elementare, gimnazii, colegii, universități etc. Majoritatea aveau la bază sistemul de învățământ franțuzesc.