Cum arată primele imagini din istorie cu Pământul fotografiat din spațiu?

04.07.2024
Cum arată primele imagini din istorie cu Pământul fotografiat din spațiu?

Astăzi, imaginile cu Terra văzută din spațiu sunt o obișnuință. Totuși, au fost momente în care omenirea numai își imaginea cum arată, de fapt, Pământul văzut din spațiu. Când au văzut oamenii curbura pământului pentru prima dată?

Cum a luat naștere prima imagine din spațiu a Terrei?

În anul 1946, la mai puțin de un an după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), o echipă de soldați și oameni de știință s-a adunat în deșertul New Mexico pentru a lansa o rachetă V-2 asamblată din părți capturate după capitularea germană.

Grupul de oameni nu și-a propus să folosească arma în scopul în care a fost creată. Aceștia au atașat de rachetă o cameră video de 35 mm pe rachetă și au lansat-o în spațiu. Racheta a fost aruncată în aer cu viteză mare, camera făcând o nouă fotografie la fiecare secundă și jumătate și stochând cadrele pe o bobină de film în stil vechi. Prima parte a misiunii a fost un succes. Echipa a văzut racheta dispărând pe cer, apoi membrii misiunii au mers câțiva kilometri buni cu mașina în deșert pentru a recupera datele.

La fața locului, cercetătorii au găsit primele fotografii ale Pământului din spațiul cosmic. La izbucnirea în pământ, camera fusese zdrobită în bucăți, dar filmul era intact, protejat în siguranță de o carcasă de oțel montată cu grijă.

Fred Rulli (19 ani) era unul dintre tinerii desemnat să facă parte din echipa de recuperare care a condus în deșert pentru a recupera filmul din acele fotografii timpurii cu V-2. Când oamenii de știință au găsit caseta în stare bună, el își amintește: „Erau extaziați, săreau în sus și în jos ca niște copii. Când au proiectat prima dată [fotografiile] pe ecran, oamenii de știință pur și simplu au înnebunit”.

Deși fotografiile capturate nu se compară cu cele din era noastră, pe instantanee se puteau vedea norii și curbura suprafeței planetei. Acestea aveau să fie primele imagini cu Terra din spațiu, scrie earthsky.org.

NASA a confirmat ulterior că fotografiile au fost făcute la o înălțime de 80 de km deasupra Pământului.

Clyde Holliday, unul dintre inginerii care au atașat camera rachetei, a scris în revista National Geographic în anul 1950, că fotografiile V-2 au arătat pentru prima dată „cum ar arăta Pământul pentru vizitatorii de pe o altă planetă care vin pe o planetă cu o nava spațială”.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
¿De ce spaniolii pun semnul de întrebare și la începutul propoziției?
¿De ce spaniolii pun semnul de întrebare și la începutul propoziției?
Ni s-ar părea ciudat să folosim semnul întrebării la începutul unei propoziții, nu-i așa? Ei bine, acest lucru nu li s-ar părea deloc ieșit din comun spaniolilor. Motivul? Limba spaniolă... citește tot
Românii și inteligența. În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai „săraci cu duhul” nu sunt moldovenii!
Românii și inteligența. În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai „săraci cu duhul” nu sunt moldovenii!
În ciuda faptul că formăm un stat de la marea Unire din 1918, românii din regiunile care formează România sunt extrem de diferiți. De la obiceiuri, comportament și chiar gândire, un... citește tot
Cine a fost singura femeie din România căreia Hitler a vrut să-i pună la dispoziție avionul personal?
Cine a fost singura femeie din România căreia Hitler a vrut să-i pună la dispoziție avionul personal?
Una dintre figurile marcante ale istoriei României a fost, cu siguranță, Regina Maria. În ciuda faptului că a fost un diplomat excelent, aceasta a suferit mult din pricina atitudinii fiului ei... citește tot