Cum arăta Transalpina în anul 1967? | VIDEO

31.03.2020
Cum arăta Transalpina în anul 1967? | VIDEO

Alături de Transfăgărășan, Transalpina este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România. De fapt, Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Totuși, cum arăta drumul în anul 1967?

Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km.

Transalpina, construită de nemți

Transalpina a fost construită şi pietruită de către germani în timpul Primului Război Mondial (1914-1918), din raţiuni militare, însă a fost extrem de puțin utilizată. Regele Carol al II-lea a fost cel care și-a dorit reabilitarea drumului. Lucrările de refacere decise de rege au durat cinci ani, din 1934 până în anul 1939.

La inaugurarea drumului, în vara anului 1939, a participat și regele Carol al II-lea, însoțit de viitorul rege Mihai I, precum și primul-ministru Gheorghe Tătărescu și soția sa Arethia. O perioadă de câțiva zeci de ani, drumul a fost cunoscut la nivel național și chiar internațional sub denumirea de „Drumul Regelui”.

Pe canalul Youtube a fost încărcat un scurt metraj intitulat „Un traseu turistic pe săptămână, Novaci-Șugag”. Filmulețul cu pricina face publice mai multe cadre din anul 1967 cu o mașină care merge pe cel mai înalt drum din România.

„Drumul urmează crestele munților prin locuri de splendidă frumusețe. Notați că toate acestea sunt filmate în iulie, când dumneavoastră vă topeați de căldură în București. Posesori de autoturisme, nu scăpați ocazia de a escalada Carpații pe patru roți!”, se specifică în filmare.

Cum arăta Transalpina în anul 1967?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot