Cum arătau Cheile Bicazului în anii ’60?

15.02.2021
Cum arătau Cheile Bicazului în anii ’60?

Una dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase zone geografice din țara noastră sunt Cheile Bicazului. Această adevărată minune a naturii din județul Neamț oferă o priveliște superbă, pitorească. Tabloul pe care ți-l oferă pereții calcaroși sculptați, parcă, de râul Bicaz, serpentinele strânse și amețitoare ce își fac loc printre acești masivi stâncoși ce străjuiesc șoseaua îți taie efectiv răsuflarea.

Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hăşmaş, care este situat in Munţii Hăşmaş, în zona central-nord-estică a României. După cum scrie Jurnaldeneamt.ro, Cheile Bicazului s-au format ca urmare a evoluţiei râului Bicaz şi a celor patru afluenţi ai săi, Cupaşul, Lapoşul, Bicăjelul şi Şugăul, care au săpat în stâncile impunătoare şi în masa de calcar.

Primul drum de acces spre această zonă a fost construit în 1910, dinspre Gheorgheni, iar sectorul de drum către Bicaz a fost dat în exploatare în anul 1937. Câți dintre noi, însă, știu cum arătau Cheile Bicazului în urmă cu aproximativ șase decenii? Ei bine, un cetățean american ne-a vizitat țara undeva prin anii ’60-’70, îndrăgostindu-se iremediabil de România.

Turistul, pe numele său Harrison Forman, a realizat mai multe instantanee cu oamenii, orașele și cu locurile pe care le-a vizitat. Bineînțeles, americanul nu a ratat ocazia să imortalizele și Cheile Bicazului, iar fotografiile au fost postate recent pe pagina de Facebook Alpin Expe Mountain Shop.

Cine a fost Harrison Forman?

Harrison Forman (1904-1978) a fost un cunoscut fotograf și jurnalist american, care a scris pentru ziarul „The New York Times” și pentru „National Geographic”. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Forman a raportat din China și l-a intervievat pe fostul lider comunist chinez, Mao Zedong.

Instantaneele realizate în România fac parte din colecția sa de jurnale și peste cincizeci de mii de fotografii pe care le-a realizat de-a lungul timpului se află arhivate la biblioteca „American Geographical Society” de la Universitatea Wisconsin (Milwaukee).

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot