Banii fac astăzi parte din viața noastră și ne-ar fi extrem de greu să ne ducem zilele fără bancnote. Totuși, aceste hârtii prețioase au o istorie îndelungată și au apărut din cauza faptului că monedele deveniseră prea grele. Cine a inventat bancnotele și când? Cum arătau primele bancnote?
Se pare că banii din hârtie au apărut pentru prima dată în China Antica, la începutul secolului al IX-lea d.Hr, în timpul dinastiei Tang. În acea perioadă, comercianții și-au dat seama că monedele de cupru erau mult prea grele.
Ce personalități apar pe bancnotele românești? Cum sunt ei aleși?
Astfel au apărut banii din hârtie, care semănau cu un cec scris de mână și care aveau o valabilitate temporară. Comercianții aveau opțiunea de a-și depozita numerarul în capitala statului din care proveneau, primind un „certificat de schimb” pe care să-l poată preschimba în monede metalice în alte orașe.
Primele bancnote în adevăratul sens al cuvântului, accesibile tuturor și reprezentând o sumă fixă, au fost fabricate și puse în circulaţie de banca Suediei. Se întâmpla în anul 1657, an în care banca a fost înfiinţată de către Johan Palmstruch, în colaborare cu regalitatea. Palmstruch a gândit un sistem similar cu cel istoric al chinezilor, banca schimbând monedele de aur și argint în bancnote, sau altfel spus ,”certificate de garanție”.
Bancnotele erau tipărite pe hârtie groasă, de culoare albă, cu filigran şi purtau sigiliul băncii. Faptul că erau originale era certificat de opt semnături, în frunte cu cea a lui Palmstruch, fondatorul băncii.
În mod ciudat, Johan Palmstruch a emis mult prea multe bancnote, nedispunând de suficient aur şi argint care să compenseze.
De unde vine expresia „a spăla banii”?
Din cauza politicii greșite de creditare, prin finanțarea creditelor pe termen lung pe baza depozitelor pe termen scurt, banca a intrat în incapacitate de plată, nemaifăcând față cererilor de rambursare în schimbul bancnotelor emise.
Fondatorului băncii i-a fost restras titlul nobiliar, dar și dreptul de a practica operațiuni bancare. Acesta a fost dat în judecată și încarcerat. În închisoare si-a gasit și tragicul sfârșit, în anul 1671.