Cum au apărut ochelarii? De câte feluri sunt ochelarii?

de: Sorin Florea
18 08. 2021
ochelarii
Cum au aparut ochelarii? De cate feluri sunt ochelarii?

Oamenii trebuie să treacă, de-a lungul vieții, prin tot felul de schimbări fizice. Astfel, multe dintre abilitățile pe care le dețineau în tinerețe se pierd sau se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, iar printre ele se numără și vederea. Ochelarii au devenit astăzi un ajutor de nădejde pentru cei care nu stau bine cu vederea.

Care este istoria ochelarilor?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați să găsească o modalitate să corecteze vederea. În felul acesta, s-a observat că sticla ajută persoanele, care au o astfel de deficiență, să vadă mai bine. Săpăturile arheologice au arătat că cele mai vechi lentile provin de pe vremea Imperiului Asirian (933-612 î.Hr.) și au fost descoperite în ruinele orașului Ninive, fiind realizate din cristal șlefuit.

Potrivit datelor istorice, împăratul Nero urmărea, în secolul I, luptele dintre gladiatori în arenă cu ajutorul unui smarald șlefuit, pe post de lentilă. De-a lungul timpului, mai multe persoane au încercat să găsească un remediu pentru corectarea vederii. De aceea, este dificil de atribuit inventarea ochelarilor unei singure persoane.

Cu toate acestea, istoria îl consemnează pe Alessandro da Spina, un călugăr dominican de la Mânăstirea Sf. Ecaterina din Pisa, ca fiind inventatorul ochelarilor. În anul 1280, el a descoperit că poate mări obiectele folosind două bucăți de sticlă cu o anumită curbură și grosime, pe care le-a așezat pe o ramă de lemn ce putea fi poziționată pe nas.

O altă ipoteză susține că, în Veneția, în anul 1300, florentinul Salvino Dogli Armati ar fi fabricat pentru prima dată niște sticle ingenioase, concave sau convexe, numite „besicles”. Drept urmare, mulți consideră că el ar fi de fapt inventatorul de drept al ochelarilor. Un lucru însă este cert faptul că începând cu secolul al XIV-lea tot mai mulți oameni își corectau vederea cu ajutorul ochelarilor.

De câte feluri sunt ochelarii?

De-a lungul timpului, ochelarii au suferit modificări până au ajuns la forma din prezent. La început, lentilele erau așezate pe rame confecționate din fier, argint sau os, iar ochelarii erau foarte grei, drept urmare nu puteau fi așezați pe nas și erau ținuți în mână. Ulterior, odată cu dezvoltarea societăților au apărut și ochelarii moderni, care pe lângă funcția lor naturală oferă și un aspect elegant purtătorului.

Ochelarii cu lentile speciale sunt folosiți de persoanele care au probleme cu vederea, indiferent dacă devierea se datorează formei globului ocular și modificării suprafețelor refractare, puterii de refracție a mijlocului optic, unei schimbări în sistemul muscular sau unei modificări a densității și elasticității cristalinului, etc . Drept urmare, în funcție de problemă avută sunt folosiți ochelari cu suprafața lentilelor sferice, cilindrice, ovale sau prismatice. Dezvoltarea tehnologiilor permite, în prezent, realizarea de ochelari cu un grad ridicat de precizie de până la 0,1 D și lentile ovale pentru ochi astigmatic.

Potrivit datelor oficiale, din anul 2018, jumătate din populația României suferă de diferite probleme oftalmologice. Din păcate, foarte puțini dintre cei cu astfel de probleme se prezintă la un control de specialitate pentru a remedia deficiențele de vedere până nu se agravează mai rău.

Foto: Pexels.com