Cum au descoperit doi scafandrii una dintre cele mai mari comori din aur?

28.09.2021
Cum au descoperit doi scafandrii una dintre cele mai mari comori din aur?

Doi scafandri amatori au decis să curețe o parte din deșeurile din Marea Mediterană. Drept urmare, aceştia s-au scufundat şi au început să adune gunoaiele de pe fundul mării. La un moment dat, cei doi bărbați au observat cum în apă sclipește ceva. După ce s-au apropiat, au descoperit câteva monede de aur, care datează încă din perioada Imperiului Roman.

Luis Lens și cumnatul lui César Gimeno se aflau în vacanță în Xàbia, Spania. Într-o zi cei doi bărbați, scafandrii amatori, au decis să se scufunde în Marea Mediterană și să curețe apa de gunoaie. La un moment dat, în acel peisaj subacvatic superb cei doi au dat peste un obiect strălucitor care semăna cu o monedă de 10 cenți.

După ce au ridicat una dintre monede, scafandrii au sesizat o inscripție și fizionomia unui bărbat care părea a fi din Grecia sau Roma antică. Inițial, au crezut că acestea sunt obiecte confecționate de un bijutier, însă au decis să cerceteze zona mai amănunțit și au mai descoperit încă șapte monede în crăpătura unei stânci.

Comoara reprezintă una dintre cele mai mari colecții găsite în Europa

Fascinați de ceea ce au găsit, bărbații au anunțat autoritățile locale. Drept urmare, în zonă a fost trimisă o echipă de scafandri și arheologi, care după o cercetare mai amănunțită au descoperit în total 53 de monede de aur, trei cuie și câteva rămășițe din ceea ce părea a fi un cufăr.

După ce au fost studiate, oamenii de știință, de la Institutul pentru Cercetări în Arheologie și Patrimoniu, au anunțat că monedele sunt de la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

Este una dintre cele mai mari colecții de monede romane din aur găsite în Spania și în toată Europa, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante, potrivit Business Insider.

Oamenii de știință au anunțat că monedele au fost perfect conservate și au fost identificate pe ele împărații Valentinian I (3 monede), Valentinian II (7 monede), Todosio I (15 monede), Arcadi (17 monede), Honorius (10 monede), iar chipul de pe o monedă a rămas un mister.

Potrivit specialiștilor în istorie, comoara va oferi indicii despre cum a căzut Imperiul Roman de Vest. Totodată, aceștia consideră că monedele au fost ascunse pentru a fi salvate de invazia barbară.

Autoritățile au anunțat că monedele vor fi restaurate și, ulterior, expuse la Muzeul Arheologic și Etnografic Soler Blasco din Xàbia.

Foto: Business Insider

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot