Încă din cele mai vechi timpuri animalele au avut un rol important în viața oamenilor. Până ca acestea să fie domesticite, ele s-au aflat într-un conflict total cu homo sapiens pentru supraviețuire. Cu toate acestea, oamenii au fost mereu atrași de animale și viceversa, considerându-le o sursă de hrană la îndemână.
Cercetătorii au descoperit că domesticirea animalelor a fost făcută și cu ajutorul copiilor, care în jurul vârstei de doi ani au început să înțeleagă dorințele animalelor și tind să le îndeplinească. La Universitatea din Michigan, din Statele Unite ale Americii, a fost efectuat un studiu pe 97 de copii cu vârste cuprinse între 20 și 47 de luni. Comportamentul micuților a fost analizat, după ce aceștia au fost puși să interacționeze cu trei câini: Fiona, Henry și Seymour.
Copiii au fost separați de animale de un gard, având în sectorul lor mai multe jucării și gustări. Atunci când cățeii au manifestat un interes pentru mâncarea sau jucăriile existente de cealaltă parte a gardului copiii i-au ajutat să le obțină.
Copiii mici sunt dispuşi să ajute oamenii care sunt în situaţii dificile, chiar dacă nu îi cunosc. Dar, cercetarea arată că această tendinţă se aplică şi în cazul animalelor, precum nişte căţei pe care nu i-au mai văzut niciodată. Acest lucru este valabil atât pentru copiii care au câini acasă, cât şi pentru cei care nu au. Ei pot înțelege intenţiile câinilor şi încearcă să îi ajute, a spus profesorul Henry Wellman, care a condus studiul, potrivit theguardian.com.
În felul acesta, oamenii de știință sunt de părere că micuții au jucat un rol esențial în domesticirea primelor animale. În urmă cu mai bine de 20.000 de ani, lupii se țineau după triburile de oameni pentru a consuma resturile de mâncare lăsate în urmă. Drept urmare, se presupune că altruismul și comportamentul prietenos al copiilor mici cu animalele a reprezentat un prim pas către domesticirea acestora. Se crede că micuții lăsau în urmă mâncare pentru lupi, din rândul cărora au apărut câinii, dar și pentru pisici, vaci și alte animale.
Domesticirea animalelor a fost foarte avantajoasă pentru supravieţuirea oamenilor. Ne-a permis să trăim, să prosperăm, a fost un avantaj evolutiv uriaş. Cum am ajuns să domesticim animalele rămâne un mister, dar aceste dovezi ne-ar putea ajuta să începem să descifrăm misterul, a declarat Rachna Reddy, antropolog de meserie, potrivit sursei citată mai sus.
Foto: Pexels.com