Cum deosebim măslinele vopsite negru de cele naturale?

21.01.2021
Cum deosebim măslinele vopsite negru de cele naturale?

Culoarea măslinelor pe care le cumpărăm de la magazin nu are, de fapt, nimic de-a face starea lor inițială: măslinele sunt verzi atunci când sunt culese necoapte din copac și își vor schimba culoarea pe măsură ce devin din ce în ce mai coapte, de la maro roșcat la violet închis sau chiar negru.

Măslinele verzi necoapte sunt ferme și au un gust mai blând, în timp ce măslinele negre au o notă mai erbacee. Indiferent dacă sunt coapte sau necoapte, măslinele sunt extrem de amare atunci când sunt luate direct din copac.

Majoritatea trebuie să stea o perioadă bună într-o saramură de sare pentru a fi relativ plăcute, unele învelite în uleiuri, oțeturi sau stocuri de plante, iar altele umplute cu migdale sau rafinate cu ingrediente precum usturoi sau ardei iute.

Cum deosebim măslinele vopsite negre de cele naturale?

Unii producători de măsline ocolesc procesul lung de coacere și vopsesc măslinele verzi necoapte cu stabilizatori de culoare aprobați, cum ar fi gluconatul feros şi lactatul feros. Vopsirea lor în negru este permisă legal, dar trebuie menționată în mod evident pe lista de ingrediente. Deci nu se folosește vopsea neagră, dar măslinele sunt tratate pentru a le da o culoare uniformă.

Tratarea la domiciliu a măslinelor fără aceste săruri adăugate va avea ca rezultat măsline pătate și maronii, care au un gust la fel de bun, dar nu sunt la fel de atractive.

„Li se permite producătorilor să folosească cel mult 150 miligrame per kilogram fruct. Asta înseamnă că dintr-o sută de grame asimilăm 15 miligrame de fier, adică necesarul zilnic de fier”, susţine Costel Stanciu, preşedintele Pro Consumatori, potrivit realitatea.net.

Dacă se depășește cantitatea legală de aditivi, consumul de măsline negre poate afecta inima și ficatul.

„Cele care nu sunt tratate cu cei doi aditivi sunt zbârcite. Fiind culese la maturitate, fructele au acea formă deshidratată să-i spunem”, a mai menționat Stanciu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot