Cum e posibil să urci la vale și să cobori la deal?

11.05.2020
Cum e posibil să urci la vale și să cobori la deal?

În mai multe zone din țară există un fenomen care este greu de explicat. Pe o porțiune de câțiva zeci de metri, toate obiectele urcă la vale și coboară la deal. Din punct de vedere fizic, acest lucru este imposibil însă există o explicație.

Cel mai cunoscut loc este în județul Maramureş, între localitățile Budești și Cavnic, unde lucrurile urcă singure, în loc să coboare. Fenomenul a mai fost observat și în zona Bucium, din Iaşi, dar şi în Munţii Gutâi, la trecerea dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Pasul Tihuţa şi chiar o porţiune în Babadag, Tulcea, Obârşia Lotrului, Buzău sau Măgura Baciului, Bacău.

Oamenii care au trecut prin aceste regiuni sunt de părere că acolo se întâmplă lucruri paranormale. În urma mai multor cercetări, au fost lansate două ipoteze. Prima este explicată de către Adrian Patrut, președinte al Societății Române de Parapsihologie, doctor în chimie, conferențiar la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

“Ceea ce stă la baza acestor fenomene ieșite din comun este ceea ce specialiștii numesc ‘mascon’, un termen internațional folosit, care înseamnă ‘concentrare de masă’ și provine din sintagma în engleza, ‘mass concentration’. Masconul cu proprietăți feromagnetice atrage obiectele în sus, ca un magnet. În același timp, concentrarea de masă de metale foarte grele, aflată la mică adâncime, atrag prin greutatea lor și astfel obiectele urcă, în loc să coboare”, a declarat pentru evz.ro, Adrian Patrut.

Cea de două ipoteză este, totuși, mai plauzibilă, iar specialiștii consideră că totul este doar o iluzie optică. Natura înșală ochiul, iar creierul percepe cum drumul ar urca la deal, cȃnd de fapt el coboară la vale. O iluzie optică frumoasă care a fost intens dezbătută.

Această explicație este valabilă însă doar în cazul zonei de la Cavnic, Maramures, în celelalte regiuni putând fi vorba și de un câmp electromagnetic.

Foto: geografilia.blogspot.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot