Cum era să-și piardă Panait Istrati iubita pentru că România a luptat contra Germaniei?

09.06.2020
Cum era să-și piardă Panait Istrati iubita pentru că România a luptat contra Germaniei?

Pe cât a fost de talentat în ale scrierii, pe atât a fost de iubăreț. Este vorba despre scriitorul român Panait Istrati, cel care era să se despartă de o iubită de-a sa când România a declarat război aliatelor Germaniei în anul 1916.

Panait Istrati (nume la naștere Gherasim Istrati) s-a născut la Brăila în anul 1884. Acesta a fost fiul nelegitim al unei spălătorese, Joița Istrate, și al unui contrabandist grec, pe nume Gherasim Valsamis. De-a lungul vieții, Istrati s-a căsătorit de trei ori și a divorțat de două ori, dar a avut extrem de multe iubite.

La un moment dat, scriitorul (scutit de război pe motive medicale) a avut o relație cu o nemțoaică, după ce, în anul 1916, România a intrat în război în contra Germaniei. Istrati a povestit un episod memorabil într-un articol publicat în România literară, pe data de 15 iulie 1933.

Am coborât la Lausanne, cu vreo doi poli în buzunar și însoțit de o tovarășă de necazuri, o germană tare vrednică, dar rea foc, care avea poftă de ceartă cam în fiecare seară când ne regăseam după o zi de muncă, nu de altceva, ci numai așa, ca să-mi spună încă o dată că ea a aparține unei nații kolosale, pe când eu sunt ʺneam de țiganiʺ. Ne luasem din dragoste și o duceam bine, când într-o seară, cum mă întorceam de la lucru, voios și cu șocolata obișnuită care-i plăcea așa de mult, o văd că-mi strigă de la fereastra etajului întâi să aștept, să nu urc, iar după o clipă mă pomenesc că-mi aruncă în cap papucii, cămașa de noapte, peria de dinți și Le Siècle de Louis XIV (n.m. – carte publicată de Voltaire în 1751).

– Ce-i asta, Frieda?

– Ce să fie? Nația ta spurcată a declarat și ea război patriei mele!

– Ei și ce, eu sunt de vină? Crezi poate că tata e prim-ministru la București?

Ne-am împăcat pe loc, bineînțeles, dar din acea seară de august, multe am îndurat de la Frieda din cauza imprudenței lui Ionel Brătianu.

De fapt, România nu a declarat niciodată război Germaniei în Primul Război Mondial, ci aliatelor sale. Pe data de 27 august 1916 România a declarat război Imperiului Austro-Ungar. La rândul lor Germania și Turcia declară război României la 28 respectiv, 30 august.

Sursă: catchy.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot