Cum este corect, „confort” sau „comfort”?

25.07.2022
Cum este corect, „confort” sau „comfort”?

Limba română este una complexă cu peste 80.000 de cuvinte. Cele mai multe dintre ele sunt folosite în limbajul de zi cu zi, însă există și termeni de specialitate mai puțin cunoscuți și, evident, mai puțin utilizați. Cu toate acestea, există persoane care fac greșeli simple, la cuvinte ușoare.

De exemplu, sunt persoane care nu știu cum se zice corect: „confort” sau „comfort”. O situație inedită, în care o singură literă greșită te poate face de râs. Redactori shtiu.ro vă vor elucida în această situație, în rândurile de mai jos.

Confort sau comfort?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, varianta corectă este „confort”. Trebuie precizat că termenul „comfort” nu există. Cuvântul „confort” este definit în DEX ca: „totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică”.

Din păcate, sunt persoane care folosesc cuvântul greșit, „comfort”, în locul celui corect, „confort”. Limbajul este oglinda culturii noastre, iar atunci când folosim cuvintele greșit sau utilizăm termeni care nu există ne pune într-o lumină mai puţin favorabilă faţă de interlocutor.

Iată câteva propoziții corecte și incorecte:

Așadar, aveți mare grijă atunci când folosiți anumite cuvinte, iar dacă nu sunteți siguri de forma sau sensul acestora puteți căuta pe internet pentru a vă elucida. Trebuie precizat că limba română este o limbă vie, într-o continuă transformare, care înmagazinează istoria românilor de pretutindeni.

Cuvintele din limba română sunt numeroase, iar aici trebuie incluse și cele regionale, populare, arhaismele, termenii de specialitate din multe domenii, cuvintele rare, cuvintele de jargon, cele bisericești, prescurtările, locuțiunile, interjecțiile, cuvintele vulgare, neologismele, cuvinte abbreviate, numele proprii, cuvintele compuse, sufixele, prefixele și alte categorii de cuvinte, potrivit a1.ro.

Curiozități despre limba română

Foto: stiridinlume.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot