Cum este corect: dezumfla sau desumfla?

02.03.2023
Cum este corect: dezumfla sau desumfla?

Foarte mulți oameni fac greșeli de exprimare fără să știe. Multe cuvinte s-au impregnat atât de bine în vorbirea curentă încât formele greșite par corecte, iar cele corecte par greșite. Așa este cazul termenelor „dezumfla” și „desumfla”? Care este varianta corectă?

Dezumfla sau desumfla?

Trebuie precizat de la bun început că forma corectă este „dezumfla” și nu „desumfla”. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, termenul „dezumfla” a fost definit ca având un sens tranzitiv al cărui efect este de „a face ca un obiect umflat sau un organ inflamat să-și recapete volumul normal sau să-și scadă volumul”. Totodată, cuvântul are și un sens figurativ, atunci când se referă la oameni care „își revin dintr-o stare de exaltare; (despre manifestări ale omului) a se potoli, a se tempera”.

Așadar, singura variantă corectă este „dezumfla” și trebuie folosită în propoziții sau fraze conform sensului pe care îl are. Iată câteva exemple simple:

Iată, așadar, cum o singură literă poate face diferența dintre o exprimare corectă și una greșită. Se spune că vorbirea reprezintă oglinda capacităților noastre intelectuale și, de aceea, este bine să fim în stare să ne exprimăm verbal fără să comitem erori.

Limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei, potrivit Wikipedia.org. Datele oficiale arată că limba noastră este vorbită de aproximativ 28 de milioane de oameni. Dintre acestea în jur de 17 milioane de persoane se află pe teritoriul României.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot