Cum este corect: „dragile” sau „dragele”?

27.02.2023
Cum este corect: „dragile” sau „dragele”?

Una dintre cele mai întâlnite greșeli din limba română este reprezentată de forma de plural a adjectivului „drag”. Unele persoane folosesc varianta „dragile mele”, în timp ce altele utilizează forma „dragele mele”. Dar, care este versiunea corectă?

„Dragile mele” sau „dragele mele”?

Dicționarul ortografie, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM) face lumină în acest caz și explică simplu pentru toată lumea care variantă este corectă. Așadar, adjectivul „drag” are o formă feminină „dragă”, în timp ce la masculin rămâne „drag”. De exemplu: fată dragă și băiat drag.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, cuvântul „drag” se referă la o persoană „care este iubită, scumpă, neprețuită pentru cineva, pe care cineva îl iubește, îl prețuiește”. Forma de plural are aceeași variantă atât pentru feminin, cât și pentru masculin: dragi. Așadar, varianta corectă este reprezentată de forma „dragile mele” și nu „dragele mele”.

Totodată, trebuie precizat că forma de vocativ, genul feminin, la plural este “dragi”. Atunci când adjectivul este substantivizat, “dragile”sau “dragilor”. Ca atare, întotdeauna vom spune „dragile mele” și nu „dragele mele”.

Potrivit normelor academice stabilite de Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane – DOOM, adjectivul ”drag” are ca formă feminină cuvântul „dragă” (băiat drag – fată dragă). La plural, forma cuvântului ”dragă” devine ”dragi”, nicidecum ”drage”. Aşadar, corect este să spunem „dragile mele femei/doamne” şi nu „dragele mele femei/doamne”, a precizat profesorul de limba română Bogdan Cristea pentru adevarul.ro.

Din punct de vedere gramatical, adjectivul „drag” are trei forme: două la singular și una la plural. La singular, „drag” pentru varianta masculină și „dragă” pentru forma feminină, iar la plural există un termen comun atât pentru feminin cât și pentru masculin, „dragi”.

Trebuie precizat însă că există și varianta ”drage”, care este prevăzută în Dicţionarul explicativ al limbii române, însă numai ca plural al substantivului dragă. Aceasta definește un utilaj special amenajat, cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor.
Așadar, este corect să spunem:

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot