Cum este corect: „dragile” sau „dragele”?

27.02.2023
Cum este corect: „dragile” sau „dragele”?

Una dintre cele mai întâlnite greșeli din limba română este reprezentată de forma de plural a adjectivului „drag”. Unele persoane folosesc varianta „dragile mele”, în timp ce altele utilizează forma „dragele mele”. Dar, care este versiunea corectă?

„Dragile mele” sau „dragele mele”?

Dicționarul ortografie, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM) face lumină în acest caz și explică simplu pentru toată lumea care variantă este corectă. Așadar, adjectivul „drag” are o formă feminină „dragă”, în timp ce la masculin rămâne „drag”. De exemplu: fată dragă și băiat drag.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, cuvântul „drag” se referă la o persoană „care este iubită, scumpă, neprețuită pentru cineva, pe care cineva îl iubește, îl prețuiește”. Forma de plural are aceeași variantă atât pentru feminin, cât și pentru masculin: dragi. Așadar, varianta corectă este reprezentată de forma „dragile mele” și nu „dragele mele”.

Totodată, trebuie precizat că forma de vocativ, genul feminin, la plural este “dragi”. Atunci când adjectivul este substantivizat, “dragile”sau “dragilor”. Ca atare, întotdeauna vom spune „dragile mele” și nu „dragele mele”.

Potrivit normelor academice stabilite de Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane – DOOM, adjectivul ”drag” are ca formă feminină cuvântul „dragă” (băiat drag – fată dragă). La plural, forma cuvântului ”dragă” devine ”dragi”, nicidecum ”drage”. Aşadar, corect este să spunem „dragile mele femei/doamne” şi nu „dragele mele femei/doamne”, a precizat profesorul de limba română Bogdan Cristea pentru adevarul.ro.

Din punct de vedere gramatical, adjectivul „drag” are trei forme: două la singular și una la plural. La singular, „drag” pentru varianta masculină și „dragă” pentru forma feminină, iar la plural există un termen comun atât pentru feminin cât și pentru masculin, „dragi”.

Trebuie precizat însă că există și varianta ”drage”, care este prevăzută în Dicţionarul explicativ al limbii române, însă numai ca plural al substantivului dragă. Aceasta definește un utilaj special amenajat, cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor.
Așadar, este corect să spunem:

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot