Cum este corect: genuflexiune sau genoflexiune?

25.07.2023
Cum este corect: genuflexiune sau genoflexiune?

Vorbirea și scrierea corectă nu sunt atât de simple pe cât par. În comunicarea de zi cu zi foarte multe cuvinte sunt folosite cu forma greșită, astfel că cei mai mulți oameni nici nu știu care variantă este corectă. Așa este și cazul termenilor: genuflexiune sau genoflexiune.

Genuflexiune sau genoflexiune?

Trebuie precizat că acest cuvânt vine din limba franceză, de la substantivul „génuflexion”. Așa cum probabil v-ați dat seama, varianta corectă în limba română este genuflexiune. Cu toate acestea, foarte mulți oameni folosesc forma ”genoflexiune”, de aceea a apărut și această dilemă.

De exemplu, este corect să spui: Claudiu face 50 de genuflexiuni, în fiecare seară, pentru a-și menține corpul sănătos. Pe de altă parte, este greșit să spui: Claudiu face 50 de genoflexiuni, în fiecare seară, pentru a-și menține corpul sănătos. Iată, așadar, cum o singură literă face diferența dintre o vorbire corectă și una greșită.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, genuflexiunea este definită ca o ”îndoire a genunchilor (executată de obicei în cursul unui exercițiu de gimnastică)”.

Istoria limbii române

Limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, româna mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De asemenea, este limba oficială în România și în Republica Moldova, conform Wikipedia.org.

Potrivit datelor oficiale, limba română este vorbită de peste 24 de milioane de oameni, iar peste 17 milioane dintre aceștia se află în țara noastră. Româna este limba maternă pentru 90% dintre oamenii de pe aceste meleaguri. Trebuie precizat că limba noastră este limbă oficială în Provincia Autonomă Voivodina din Serbia. Totodată, româna este limbă oficială și în câteva organizații internaționale și comunități, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007).

Iată, așadar, că limba română este vorbită în mai multe părți ale lumii, oficial. O situație pe care mulți au crezut-o imposibilă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot