Cum este corect: „niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”?

de: Sorin Florea
03 03. 2023
litere
Cum este corect: "niciodata", "nici odata" sau "nici o data"?

Limba română este destul de complexă și poate pune probleme, la un moment dat, chiar și celor mai experimentați specialiști în lingvistică. Dezlegarea corectă a cuvintelor compuse sau poziționarea cum trebuie a cratimei au dat mai mereu bătăi de cap românilor. Așa se întâmplă și în cazurile următoare: „niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”. Care variantă este corectă?

„Niciodată”, „nici odată” sau „nici o dată”?

Trebuie precizat de la bun început că toate cele trei forme sunt corecte și vom explica de ce. „Niciodată” este un adverb care are sensul de „în niciun moment”. „Nici o dată” reprezintă o construcție formată din adverb plus o locuțiune adverbială și semnifică „nici o singură dată” (zi calendaristică). Și nu în ultimul rând „nici odată” este un adverb plus un alt adverb și are sensul de „nici odinioară”.

Iată câteva exemple simple pentru fiecare caz:

  • Niciodată nu am visat că pot să câștig la loto atât de mulți bani.
  • Nu am crezut în vorbele tale nici odată, nu cred nici astăzi.
  • Nici o dată nu m-a salutat cum trebuie.

Scrisul este mai greu decât pare la prima vedere, fiindcă trebuie respectate tot felul de reguli gramaticale. Cei care reușesc, însă, să stăpânească bine acest procedeu vor putea să realizeze fraze memorabile, iar exemplele din literatura română sunt nenumărate.

Este bine de știut că sensul unei propoziții se poate schimba foarte ușor în cele trei cazuri, în cazul în care cuvintele nu sunt scrise cum trebuie sau este adăugată o simplă virgulă. Iată un exemplu grăitor:

  • Nu credeam că nu o să îl mai ascultăm niciodată.
  • Nu, credeam că nu o să îl mai ascultăm niciodată.

Între cele două fraze există o diferență clară de exprimare, iar dacă faci o pauză la virgulă îți vei da seama. În prima parte, fără virgulă, cuvântul „nu” face parte din frază și nu are rol de negație. În cel de-al doilea exemplu cuvântul „nu” este separat de restul frazei și are rolul de a nega o situație precedentă. Așadar, este foarte important să vorbim corect și să scriem corect pentru a putea fi înțeleși cum trebuie.

Foto: Pexels.com