Cum este corect: „ultimele” sau „ultimile”? Care este explicația?

21.04.2021
Cum este corect: „ultimele” sau „ultimile”? Care este explicația?

În ultima vreme am auzit sau am citit tot mai multe greșeli gramaticale. Dacă în vorbirea curentă poate nu deranjează atât de mult, ei bine, în scriere astfel de greșeli nu se poate să nu sară în ochi.

Una dintre aceste greșeli din ce în ce mai des folosite este ultimile în loc de ultimele, iar una dintre explicații ar fi că această greșeală ar proveni dinspre zona Moldovei, acolo unde există tendința înlocuirii literei „e” cu litera „i”.

O altă explicație ar fi că formele nearticulate – ultimi la masculin și ultime la feminin – nu sunt folosite atât de des, însă aceeași situație este întâlnită și în cazul cuvântului primele, doar că acesta nu este folosit în mod greșit niciodată.

Cum este corect: „ultimele” sau „ultimile”?

Revenind, trebuie spus că forma ultimile este greșită deoarece adjectivul ultim are patru forme flexionare, în funcţie de număr şi de gen, după cum urmează: ultim, ultimă, ultimi, ultime. Așadar, la genul feminin plural, forma corectă este ultimă – ultime – ultimele. Doar la genul masculin plural se adaugă litera „i”, astfel că forma corectă în acest caz este ultim – ultimi – ultimii.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ultim (din lat. ultimus, it. ultimo) este un adjectiv variabil, prin urmare îşi schimbă forma după gen şi număr, acordându-se cu substantivul pe care îl însoţeşte: ultim (masculin, singular), ultima (feminin, singular), ultimi (masculin, plural), ultime (feminin, plural). Dacă adjectivul este antepus substantivului pe care îl determina, acesta primeşte şi articol hotărât/nehotărât.

Spre exemplu, corect se va spune ultimele știri, ultimele călătorii, ultimele victorii, ultimele puteri, ultimele zile, ultimele rânduri, ultimele sondaje, etc. deoarece adjectivul trebuie să aibă forma corespunzătoare, adică cea de feminin, plural.

Așadar, este incorect spus ultimile știri, ultimile călătorii, ultimile victorii, ultimile puteri, ultimile zile, ultimile rânduri, ultimile sondaje, etc. deoarece substantivele enumerate anterior sunt de genul feminin (primele cinci) și genul neutru (ultimele două), iar desinența „i” se folosește doar pentru genul masculin plural.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot