Cum este corect: „ultimele” sau „ultimile”? Care este explicația?

21.04.2021
Cum este corect: „ultimele” sau „ultimile”? Care este explicația?

În ultima vreme am auzit sau am citit tot mai multe greșeli gramaticale. Dacă în vorbirea curentă poate nu deranjează atât de mult, ei bine, în scriere astfel de greșeli nu se poate să nu sară în ochi.

Una dintre aceste greșeli din ce în ce mai des folosite este ultimile în loc de ultimele, iar una dintre explicații ar fi că această greșeală ar proveni dinspre zona Moldovei, acolo unde există tendința înlocuirii literei „e” cu litera „i”.

O altă explicație ar fi că formele nearticulate – ultimi la masculin și ultime la feminin – nu sunt folosite atât de des, însă aceeași situație este întâlnită și în cazul cuvântului primele, doar că acesta nu este folosit în mod greșit niciodată.

Cum este corect: „ultimele” sau „ultimile”?

Revenind, trebuie spus că forma ultimile este greșită deoarece adjectivul ultim are patru forme flexionare, în funcţie de număr şi de gen, după cum urmează: ultim, ultimă, ultimi, ultime. Așadar, la genul feminin plural, forma corectă este ultimă – ultime – ultimele. Doar la genul masculin plural se adaugă litera „i”, astfel că forma corectă în acest caz este ultim – ultimi – ultimii.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ultim (din lat. ultimus, it. ultimo) este un adjectiv variabil, prin urmare îşi schimbă forma după gen şi număr, acordându-se cu substantivul pe care îl însoţeşte: ultim (masculin, singular), ultima (feminin, singular), ultimi (masculin, plural), ultime (feminin, plural). Dacă adjectivul este antepus substantivului pe care îl determina, acesta primeşte şi articol hotărât/nehotărât.

Spre exemplu, corect se va spune ultimele știri, ultimele călătorii, ultimele victorii, ultimele puteri, ultimele zile, ultimele rânduri, ultimele sondaje, etc. deoarece adjectivul trebuie să aibă forma corespunzătoare, adică cea de feminin, plural.

Așadar, este incorect spus ultimile știri, ultimile călătorii, ultimile victorii, ultimile puteri, ultimile zile, ultimile rânduri, ultimile sondaje, etc. deoarece substantivele enumerate anterior sunt de genul feminin (primele cinci) și genul neutru (ultimele două), iar desinența „i” se folosește doar pentru genul masculin plural.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot