Cum este corect „un pantalon” sau „o pereche de pantaloni”?

12.05.2021
Cum este corect „un pantalon” sau „o pereche de pantaloni”?

Limba română este una complexă, iar despre gramatică se spune că este una dintre cele mai grele de pe planetă. Trecerea de la singular la plural poate reprezenta o problemă pentru multe persoane, însă există cuvinte care sunt utilizate cu termenul de plural chiar și atunci când există un singur element. Surprinzător este faptul că nu este greșit, iar această dilemă are loc și în alte limbi cum ar fi franceza.

Un pantalon sau o pereche de pantaloni?

Potrivit DEX-ului, acest articol vestimentar are şi formă de singular şi forma de plural, însă românii preferă mai mult cea de a doua variantă. În mod normal ar trebui spus simplu „pantaloni”, fără „o pereche”, însă de cele mai multe ori nu se întâmplă acest lucru.

Trebuie specificat că termenul „pereche” desemnează două elemente care merg împreună. În cazul nostru, „o pereche de pantaloni” reprezintă un singur obiect alcătuit din două părți constitutive. Așadar, este un fenomen lingvistic ciudat care s-a fixat în limba română și trebuie luat ca atare.

Totodată, forma de plural poate fi folosită și la singular, iar exemplul de mai jos poate fi grăitor:

Acestă sintagmă „o pereche” este folosită și cu alte cuvinte, cum ar fi: o pereche de ochelari sau o pereche de chiloți. Așadar, deși desemnează un singur articol vestimentar este folosită tot forma de plural de majoritatea oamenilor.

Combinațiile în care sintagma „o pereche” poate fi folosită în mod legitim este în următoarele cazuri:

– o pereche de mănuși
– o pereche de șosete
– o pereche de pantofi
– o pereche de cercei

Așadar, sintagma „o pereche de pantaloni” deși are o fractură de logică, fiindcă îmbină forma de plural cu forma de singular, pentru a desemna un singur obiect, este acceptată de toată lumea.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot