Limba română este una complexă, iar despre gramatică se spune că este una dintre cele mai grele de pe planetă. Trecerea de la singular la plural poate reprezenta o problemă pentru multe persoane, însă există cuvinte care sunt utilizate cu termenul de plural chiar și atunci când există un singur element. Surprinzător este faptul că nu este greșit, iar această dilemă are loc și în alte limbi cum ar fi franceza.
Potrivit DEX-ului, acest articol vestimentar are şi formă de singular şi forma de plural, însă românii preferă mai mult cea de a doua variantă. În mod normal ar trebui spus simplu „pantaloni”, fără „o pereche”, însă de cele mai multe ori nu se întâmplă acest lucru.
Trebuie specificat că termenul „pereche” desemnează două elemente care merg împreună. În cazul nostru, „o pereche de pantaloni” reprezintă un singur obiect alcătuit din două părți constitutive. Așadar, este un fenomen lingvistic ciudat care s-a fixat în limba română și trebuie luat ca atare.
Totodată, forma de plural poate fi folosită și la singular, iar exemplul de mai jos poate fi grăitor:
Acestă sintagmă „o pereche” este folosită și cu alte cuvinte, cum ar fi: o pereche de ochelari sau o pereche de chiloți. Așadar, deși desemnează un singur articol vestimentar este folosită tot forma de plural de majoritatea oamenilor.
Combinațiile în care sintagma „o pereche” poate fi folosită în mod legitim este în următoarele cazuri:
– o pereche de mănuși
– o pereche de șosete
– o pereche de pantofi
– o pereche de cercei
Așadar, sintagma „o pereche de pantaloni” deși are o fractură de logică, fiindcă îmbină forma de plural cu forma de singular, pentru a desemna un singur obiect, este acceptată de toată lumea.
Foto: Pexels.com