„Vise” sau „visuri”? Trebuie precizat că ambele variante sunt corecte, însă au semnificații diferite și sunt folosite în contexte diferite. Cei doi termeni reprezintă forma de plural a cuvântului „vis” și de multe ori sunt folosiți fără a ști că semnificația lor nu este una și aceeași.
„Vise” sau „visuri”?
Substantivul „vis” are două forme de plural „vise” și „visuri”ambele corecte, însă folosite în contexte diferite. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, forma „vise” este utilizată atunci când este vorba despre imagini și procese psihice din timpul somnului. De cealaltă parte, varianta „visuri” face referire la aspirații, dorințe, iluzii, meditații și așa mai departe.
Iată câteva exemple despre cum trebuie folosite cele două forme ale substantivului „vis”:
1. Varianta „vise”
Noaptea trecută am avut două vise ciudate.
Visele mele nu sunt întotdeauna frumoase, iar uneori sunt adevărate coșmaruri.
Am unele vise care se tot repetă. Oare ce înseamnă?
2. Varianta „visuri”
Visurile mele în viață sunt mărețe.
Ca toate persoanele am multe visuri, însă nu pe toate reușesc să le îndeplinesc.
Toți cei care au visuri în viață, au și speranțe de mai bine.
Așadar, limba română este una complexă cu multiple forme de plural care au semnificații diferite. Acestea sunt considerate omonime parțiale, fiindcă formele lor nu coincid pe de-a-ntregul. De aceea, ele trebuie folosite în contextul adecvat pentru a exprima ceea ce trebuie corect.
Curiozități despre limba română
Cel mai lung cuvânt din limba noastră are 44 de litere și se află pe locul 3 în Europa ca cel mai lung cuvânt. Este vorba despre PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ. Acest termen definește o boală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic.
În mod surprinzător și oarecum ironic există o fobie de cuvintele lungi, care are 34 de litere și a fost denumită HIPPOPOTOMONSTROSESQUIPEDALIOFOBIA.
Vocabularul limbii române înmagazinează 80.000 de cuvinte, însă specialiștii în lingvistică susțin că folosim doar aproximativ 1.500 dintre ele. Printre cei mai utilizați termeni se numără verbele „a da”, „a lua”, „a face”, „a pune”, „a avea” și substantivele „cap”, „mână”, „ochi” etc.
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot