Cum funcționează scutul antirachetă de la Deveselu?

09.01.2020
Cum funcționează scutul antirachetă de la Deveselu?

După escaladarea conflictului dintre Iran și SUA, lumea se întreabă dacă va urma un al treilea război mondial. România stă foarte bine din punct de vedere al apărării. Și nu pentru că are o armată dotată foarte bine tehnologic, ci pentru că face parte din cea mai mare alianță militară, NATO, și are la Deveselu scutul antirachetă american.

Cum funcționează scutul de la Deveselu?

La 180 de kilometri de Bucureşti, în comuna Deveselu la Baza Militară 99 Deveselu (judeţul Olt) este montat scutul american antirachetă. Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii. Acesta a costat peste un miliard de euro și după operaționalizarea lui din 2015 a intrat în controlul forțelor NATO.

Această armă este una pur defensivă, deși oficialii de la Moscova au tot criticat-o, spunând că după o modificare de soft ea poate fi transformată într-o armă cu valențe ofensive.

Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu a fost actualizat în anul 2019. Scutul antirachetă a primit ultima generaţie de interceptoare.

Inițial, la instalarea lui, acesta beneficia de trei baterii a câte opt interceptoare de tip SM-3.

Standard Missile 3 (SM-3) reprezintă un sistem antirachetă naval, utilizat de către Forţele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croazieră şi cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Apărare Antirachetă Aegis.

Interceptorii instalaţi nu au încărcătură explozivă şi nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile prin forța impactului. Racheta are o autonomie de 500 de km şi o viteză maximă de aproximativ 9.600 km/h.

Acum, după upgradarea sistemului, ne raportăm la alte cifre. Scutul a primit noile rachete de tip SM-3 block IIA, care au fost intens testate de forţele americane înainte de a fi trimise către bateriile proprii sau ale aliaţilor. Noile interceptoare au pus la pământ, în urma testelor, o rachetă balistică.

Datele sunt impresionante, iar un astfel de interceptor are o rază de acţiune de 2.500 de kilometri, de aproape trei ori mai mare în comparație cu generația mai veche. Cu 4,5 kilometri pe secundă (de 13 ori mai rapid decât viteza sunetului) interceptorul de ultimă generație are și o viteză net superioară celor care au fost în dotarea bazei de la Deveselu şi care atingeau numai 3 kilometri pe secundă.

Sistemele SM-3 block IIA sunt proiectate să rămână în serviciu până cel puțin în anul 2022, atunci când vor fi demarate testele cu o altă generație de rachete, SM-3 block IIB.

Scutul antirachetă de la Deveselu este cel mai modern sistem de apărare din Europa și găzduiește 44 de rachete. Un singur interceptor costă în jur de 20 de milioane de dolari.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot