Cum funcționează turbinele eoliene?

13.04.2022
Cum funcționează turbinele eoliene?

Turbinele eoliene sunt versiunea modernă a unei mori de vânt. Acestea pot transforma puterea vântului în electricitatea pe care o folosim cu toții pentru a ne alimenta casele și afacerile. Ele pot fi de sine stătătoare, furnizând doar una sau un număr foarte mic de locuințe sau întreprinderi, sau pot fi grupate pentru a face parte dintr-un parc eolian.

Vântul învârte paletele unei elice ale unei turbine în jurul unui rotor, care învârte un generator, care creează electricitate. Acesta este o formă de energie solară cauzată de o combinație a trei evenimente concurente:

Cum produc energie turbinele eoline?

Energia eoliană descrie procesul prin care vântul este utilizat pentru a genera energie mecanică sau electricitate. Această putere mecanică poate fi utilizată pentru sarcini specifice (cum ar fi măcinarea cerealelor sau pomparea apei) sau un generator poate converti această putere mecanică în energie electrică.

O turbină transformă energia eoliană în electricitate folosind forța aerodinamică de la palele rotorului, care funcționează ca o aripă de avion sau o pală de rotor de elicopter, scrie despreenergie.ro. Când vântul curge peste lamă, presiunea aerului de pe o parte a lamei scade.

Diferența de presiune a aerului pe cele două părți ale lamei creează atât portanță, cât și rezistență. Forța de ridicare este mai puternică decât rezistența, ceea ce face ca rotorul să se învârtă.

Rotorul se conectează la generator, fie direct (dacă este o turbină cu antrenare directă), fie printr-un arbore și o serie de angrenaje (o cutie de viteze) care accelerează rotația și permit un generator mai mic fizic. Această translație a forței aerodinamice în rotația unui generator creează electricitate.

Majoritatea turbinelor eoliene se împart în două tipuri de bază:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot