Cum, în perioada comunistă, statul te trimitea cu forța în concediu?

20.07.2022
Cum, în perioada comunistă, statul te trimitea cu forța în concediu?

Stațiunile de pe litoralul românesc au înflorit în perioada comunistă și reprezentau un loc unde îți puteai petrece un concediu relaxant. Aceștia se bucurau și de anumite privilegii mai ales dacă făceau parte dintr-un sindicat.

Concediu preferențial pentru cei din sindicat

România atrăgea turiști la malul Mării Negre de peste tot din lume. Câteva zone balneare din stațiunile românești erau adevărate remedii pentru anumite afecțiuni. În acea perioadă în care mâncarea și alte lucruri erau date cu porția, românii se bucurau totuși de 14 zile de concediu la mare. Cei care făceau parte din sindicat erau și mai norocoși. Aceștia beneficiau de un sejur la prețuri reduse.

„Pentru a face parte din sindicat pe vremea comuniștilor trebuia să plătești o taxă lunară. În schimbul acestei contribuții, atunci când solicitai bilete la mare sau la munte, aveai parte de locuri mai bune, de prețuri decente. Ceilalți se bucurau de concediu, însă nu era nimeni obligat să plece undeva. Îți luai 14 zile de concediu pe care le petreceai după bunul plac. La mare sau la munte. Anual, un angajat avea dreptul la concediu timp 24 de zile lucrătoare, în comparație cu cele 21 de zile prevăzute acum în Codul Muncii”, a declarat o doamnă ce a trăit în perioada comunistă pentru shtiu.ro.

Aceasta a adăugat: „De asemenea, toate zilele de concediu trebuia să le „consumi” până în luna martie anul următor, altfel le pierdeai. La fel ca în zilele noastre, zilele pierdute erau plătite doar dacă plecai din instituția respectivă

În acele vremuri, un român cu un salariu de 1800 lei (salariu mediu în perioada comunistă) își permitea să meargă chiar și două săptămâni la mare. Cei care voiau să se bucure de lux plăteau doar 57 lei pe zi la care se adăugau 18 lei pentru masă. Ceilalți care alegeau o cazare decentă se bucurau de prețuri la jumătate. Astfel, potrivit Capital, o cameră cu baie costa 28 de lei pe zi.

În prezent, românii aleg să-și cumpere pachete de vacanță din timp pentru a beneficia de prețuri reduse. După cei doi ani de pandemie, mulți dintre aceștia au observat explozia prețurilor de la noi din țară și au ales să petreacă câteva zile de relaxare în Grecia sau Bulgaria.

Deși peste tot prețurile au crescut, decizia de a petrece câteva zile pe meleaguri elene, de exemplu, a fost influențată de frumusețea locurilor, a apei, curățenie și siguranța unui spațiu de cazare curat la prețuri mult mai mici decât în România.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot