Cum îți dai seama când carnea nu mai e bună de consum?

de: Bogdan Andu
02 08. 2023
carnea

Cei mai mulți oamenii sunt carnivori, iar o dietă echilibrată trebuie să conțină alimente cât mai diverse. Cele mai importante tipuri de carne consumate sunt de pui, pește, vită și porc. În funcție de preferințe, acestea pot fi gătite pe grătar, în tigaie sau la cuptor. Cum îți dai seama când carnea s-a stricat?

Cum îți seama când carnea nu mai e bună?

O vorbă românească spune „carnea este cea mai bună legumă”. Acest lucru înseamnă că dintotdeauna românii au fost mari consumatori de carne. Fie că strămoșii noștri aveau în curte vite, bovine, porcine sau păsări, carnea era vedeta sărbătorilor și evenimentelor mai de seamă.

Dacă în trecut carnea se afla în curțile oamenilor, acum putem face rost de ea cel mai rapid din supermarketuri. La fiecare drum la magazin coșul de cumpărături se umple cu carne de pui, porc sau vită. Ce te faci în momentul în care iei prea multă carne, o pui la frigider și după câteva zile realizezi că nu mai este proaspătă?

În funcție de ce carne avem în frigider, putem observa diverse semne de alterare. Mirosul, culoarea și textura sunt măsuri preventive pe care fiecare ar trebui să le inspecteze. Astfel că, cele mai bune metode pentru a afla dacă carnea e stricată sau nu sunt:

  • Data de expirare. Perioada de valabilitate pentru cea roșie este de 1-3 zile dacă este crudă și 7-10 zile pentru cea gătită. Este importantă să se arunce orice carne care a depășit această perioadă pentru a evita toxiinfecțiile alimentare;
  • Verificare prin miros. Un miros urât poate fi semn că nu mai este comestibilă. Nu trebuie să puneți nasul pe carne pentru a o mirosi. Este de ajuns de a pune mâna pe lângă și de a o mișca spre față pentru a simți izul;
  • Culoarea. Evitați să mâncați carne roșie care are tentă verzuie. Ca în cazul altor tipuri, aceasta își schimbă culoarea când deja nu mai este bună de consum. Carnea de pui își schimbă prima dată culoarea în maro, iar mirosul se schimbă și el.

Câtă carne consumă românii?

Conform mai multor studii, peste 90% dintre conaționali consumă fibre cel puțin o dată pe săptămână, iar 49% dintre aceștia o includ în meniul zilnic. Potrivit autorităților române, consumăm anual în medie 15 kilograme de carne. Vita este consumată într-o cantitate de aproximativ 5,4 kilograme.

Foto: Depositphotos.com