Peștele se numără printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Este bogat în substanțe nutritive importante, precum proteine și vitamina D. Peștele este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt extrem de importanți pentru corp și creier.
Atunci când vine vorba să cumpărăm orice specie de pește este important să știm cum să-l găsim pe cel proaspăt și să ținem cont de câteva aspecte.
Principalul lucru la care trebuie să ne uităm este pielea. Pielea trebuie să aibă un luciu metalic. Orice pete decolorate indică faptul că peștele nu mai este proaspăt. Fie că vrem să cumpărăm un pește întreg sau un file, putem testa calitatea cărnii cu degetul. Dacă apăsăm un pic pe carne, amprenta ar trebui să dispară repede pe măsură ce carnea revine. Dacă rămâne, peștele nu mai este proaspăt.
Dacă vrem să cumpărăm un pește întreg, trebuie să fim atenți la ochi. Aceștia ar trebui să fie clari și ușor bombați. Un alt aspect pe care trebuie să-l urmărim este stabilitatea solzilor. Dacă vânzătorul permite acest lucru, este suficient să trecem mâna de-a lungul lor. Dacă vreun solz începe să alunece, avem de-a face cu un pește mai vechi.
Branhiile pot dezvălui multe despre prospețimea peștelui. Mai întâi, ne asigurăm că sunt roșu aprins și umed, mai degrabă decât maro sau decolorat. De asemenea, verificăm dacă există lichid lăptos în jurul lor – dacă observăm nămol, atunci mergem mai departe.
Când cumpărăm file, este posibil să observăm lichid pe pește. Îl putem cumpăra doar dacă lichidul este limpede, deoarece, ca și în cazul branhiilor unui pește întreg, colorarea lichidului ar putea fi un avertisment că peștele începe să putrezească. Ultimul aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare este mirosul. Peștele ar trebui să miroasă la fel ca apa de unde provine, fie că este un ocean sărat sau un lac de apă dulce.
Foto: Pexels.com