Cum l-a ascuns Ceauşescu pe cel mai vânat terorist al acelor timpuri: Carlos Şacalul?
Despre venezueleanul Ilici Ramirez Sanchez, zis „Carlos Şacalul”, s-au scris sute de mii de pagini în anii ’70 și anii ’80. De fapt, Carlos Șacalul devenise unul dintre cei mai căutați fugari internaționali. În timp ce toată planeta îl urmărea, în România comunistă condusă de Ceaușescu, Şacalul găsea mereu sprijin și adăpost. De ce îl proteja dictatorul român?
Cine a fost „Carlos Şacalul”?
Botezat după Vladimir Ilici Lenin de către tatăl său marxist, Carlos s-a alăturat mișcării de tineret a Partidului Comunist din Venezuela. După mai multe atentate nereușite, Carlos a devenit celebru în 1975 pentru un raid în cartierul general al OPEC din Viena, soldat cu moartea a trei delegați. A urmat apoi o serie de atacuri împotriva unor ținte occidentale. Acesta ucidea cu sânge rece cu trei gloanţe în cap. Cu acelaşi calm planifica atentate cu bombă. Le regiza şi lăsa altora sarcina să le ducă la îndeplinire.
La un moment dat, Carlos Şacalul era căutat atât de CIA, cât și de Mossad și serviciile secrete franțuzești. România era țara unde Carlos Şacalul găsea sprijin. Nicolae Ceaușescu îi dădea bani, arme şi găzduire, cerându-i în schimb să-i rezolve murdarele răfuieli cu adversarii politici din Diaspora.
Colaborarea lui Carlos cu Securitatea română a fost documentată după 1989, dosarul de mii de pagini fiind instrumentat ca şi cel al „revoluţiei” de fostul procuror militar Dan Voinea. Aceste lucruri au fost ținute secrete în perioada comunistă. După ’90, colonelul Nica, ofiţerul care păstra contactul cu temutul terorist, a confirmat legăturile Securitaţii cu „Şacalul”.
Cum a sfârșit Șacalul?
După sfârșitul Războiului Rece și prăbușirea regimurilor comuniste care l-au sprijinit și subvenționat, Carlos, care a devenit musulman, și-a dus o viață în condiții de lux în diferite state arabe.
În 1994, dictatorul Sudanului l-a vândut și predat Franței, în condiții de film de aventuri: Carlos, obez datorită alcoolismului, s-a internat într-un spital sudanez pentru o aspirație de grăsime și, după ce a fost adormit, a fost predat francezilor. În Franța, el ispășește o condamnare la închisoare pe viață în Penitenciarul Clairvaux, condamnat fiind pentru uciderea a doi agenți francezi ai DST (contrainformații) și a unui presupus informator.
În anul 2001, într-o ceremonie musulmană, Ramírez Sánchez s-a căsătorit cu avocata sa, Isabelle Coutant-Peyre, deși era căsătorit cu a doua sa soție. Astăzi, Carlos Șacalul are 75 de ani și este în continuare în pușcărie.