Cum l-a luat la rost Maitreyi pe Mircea Eliade când s-au întâlnit după 43 de ani: „Când am venit eu la tine noaptea?”
Una dintre cele mai interesante și controversate povești de amor din literatura română a fost cea dintre scriitorul Mircea Eliade și Maitreyi, o indiancă tânără și frumoasă de care românul s-a îndrăgostit iremediabil.
Legătura dintre cei doi a început în 1928, pe când Mircea Eliade pleca în India, la vârsta de doar 21 de ani. Eliade absolvise Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi își propusese să studieze sanscrita şi yoga cu profesorul Surendranath Dasgupta. Acolo, după ce se acomodează în India, acesta o întâlnește pe Maitreyi, o indiancă de numai 16 ani.
Scriitorul o descrie inițial pe Maitreyi ca fiind „urâțică”. Ulterior, cei doi se apropie tot mai mult după ce Eliade învăţa bengaleză de la Maitreyi, iar tânără învăţa franceză de la Mircea Eliade. Deși cei doi s-au îndrăgostit, iubirea lor nu s-a putut consuma din pricina rânduielilor sociale pe care Maitreyi trebuie să le respecte și a familiei indiencei.
În anul 1933, pe când avea vârsta de 26 de ani, Mircea Eliade publică romanul „Maitreyi”, unde povesteşte cu lux de amănunte povestea de amor platonică pe care a trăit-o luni de-a rândul cu frumoasa Maitreyi. Apoi, legătura dintre cei doi s-a pierdut până în 1973. În ianuarie 1934, Eliade se căsătorise cu Nina, o funcţionară divorţată, cu un copil de 11 ani, o fată pe nume Adalgiza. În 1944, scriitorul rămâne văduv
Cei doi s-au reîntâlnit după 43 de ani
În primăvara anului 1973, Mircea Eliade și Maitreyi se revăd la Chicago în Statele Unite ale Americii, întâlnirea fiind pusă la cale de un prieten comun. Fiecare dintre cei doi protagoniști își refăcuse viața, iar Maitrey avea o frumoasă familie.
„Maitreyi Devi radia. La fel, şi Eliade. Nu ştiu ce gândeau, dar cred că amândoi erau fericiţi. Însă Eliade era un bătrân urât, ştiam ca nu fusese prea frumos nici în tinereţe şi nu înţelegeam cum s-a îndrăgostit Maitreyi de el…”, avea să povestească doctorul în lingvistică Pabitra Sarkar, unul dintre martorii faimoasei întâlniri.
Acesta a continuat: „Când am întâlnit-o, a doua zi, era bucuroasă. Ne-a spus ca şi-a îndeplinit misiunea pentru care a venit la Chicago, anume să îl întâlnească pe Eliade şi să îl facă să se simtă bine în modul tipic bengalez: servindu-i cu mâncare gătită cu propria ei mână. Era fericită şi ne-a povestit despre iubirea ei pentru Mircea. Până atunci nu am ştiut nimic cu siguranţă, aveam doar bănuieli”.
Maitreyi a fost deranjată de amănunte detalii care au apărut în cartea cu pricina. De altfel, după întâlnire de la Chicago, indianca i-a trimis o scrisoare lui Mac Linscott Rocketts îi care menționa:
„L‐am întrebat, direct, când am venit la el noaptea. Şi mi‐a răspuns: fantezie, fantezie. Ştiam că era o fantezie, într‐un sens, însă este periculoasă pentru că este o jumătate de adevăr.”