Minciuna are picioare scurte, spune o vorbă din popor, iar adevărul va ieși întotdeauna la iveală. Cu toate acestea, până când lucrurile sunt descifrate poate trece mult timp, iar adevărul s-ar putea să nu mai aibă aceeași importanță și putere. Specialiștii în comunicarea verbală și nonverbală au găsit, însă, o modalitate prin care poți afla dacă ești mințit sau nu. Se spune că acuratețea este de aproximativ 80%.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că dacă o persoană oferă detalii despre cine, ce, când, cum și de ce, cel mai probabil spune adevărul. În schimb, dacă omite aceste detalii este posibil să mintă cu nerușinare.
Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam consideră că, în felul acesta, oamenii pot afla dacă cineva îi minte sau nu. Se pare că această strategie a dat rezultate în aproximativ 80% din cazuri. Oamenii de știință din Țările de Jos au realizat un studiu la care au participat 1.445 de persoane. Acestea au fost instruite să țină cont de detalii atunci când analizează un text sau un interviu și să se pronunțe dacă informația este falsă sau adevărată.
Cei mai mulți dintre participanți au putut să își dea seama cine minte și cine nu, pe baza strategiei de mai sus, existând o acuratețe între 59 și 79%.
Ne-am gândit că adevărul poate fi găsit în simplitate și ne propunem să renunțăm mai degrabă decât să adăugăm indicii atunci când încercăm să detectăm înșelăciunea, au afirmat cercetătorii, potrivit sciencealert.com.
Se pare că o persoană își poate da seama dacă este mințită sau nu în funcție de „gradul în care mesajul include detalii precum descrieri ale oamenilor, locurilor, acțiunilor, obiectelor, evenimentelor și momentul întâmplărilor” și de „gradul în care mesajul pare complet, concret sau bogat în detalii”.
Așadar, cine dorește să afle dacă este mințit sau nu poate să aplice strategia de mai sus și să fie atent la detaliile oferite de cealaltă persoană.
Foto: Pexels.com