Cum poți verifica dacă un obiect de artă este autentic?

de: Sorin Florea
23 02. 2022
tablouri

Foarte multe persoane au moștenit, direct de la părinți sau de la diferite rude, obiecte de artă. Acestea sunt, de obicei, tratate cu grijă și depozitate în locuri speciale amenajate pentru a nu se degrada și a-și menține valoarea.

Din păcate, sunt oameni care moștenesc anumite obiecte de artă și nu știu ce valoare au. În prezent există mai multe posibilități de a afla cât costă o creație mai mult sau mai puțin veche.

Cum verifici valoarea unui tablou?

Un tablou este mai mult decât o operă de artă, el înfrumusețează încăperea în care este așezat și trezește anumite emoții în persoana care îl privește. Nu trebuie să fii un cunoscător de artă pentru a aprecia un tablou frumos. Valoarea acestuia ține, în schimb, de mai mulți factori și poate fi stabilită de persoane autorizate în domeniu.

Iată cum este determinată valoarea unui tablou pictat:

  • Starea fizică – Aceste opere de artă cu cât sunt mai vechi cu atât sunt mai valoroase, însă gradul de degradare contează în stabilirea valorii finale. Trebuie precizat că un tablou poate fi curățat și restaurat, dar aceste operațiuni costă și va influența prețul final.
  • Numele artistului – Valoarea unui tablou este influențată puternic de numele artistului. Așadar, o persoană care are un renume în acest domeniu va avea creații care costă foarte mult. Dacă un tablou nu este semnat atunci lucrurile devin dificile, pentru că sunt necesare cunoștințe vaste de specialitate și o experiență practică îndelungată, pentru a determina valoarea obiectului.
  • Dimensiunea – La acest aspect lucrurile nu sunt clare, fiindcă un tablou de dimensiuni mari poate reda scene complexe, însă o creație mai mică poate evidenția măiestria artistului. Astfel că un tablou mic poate costa mai mult decât unul mare.
  • Suportul pe care a fost realizat – Trebuie precizat că un tablou realizat pe suport de hârtie este mai puțin valoros decât unul pictat pe pânză, lemn sau carton. Ramă este și ea importantă, însă nu determină valoarea finală a obiectului de artă, fiindcă poate fi înlocuită cu ușurință.

Așadar, valoarea unui obiect de artă nu poate fi de stabilită de persoane amatoare, ci trebuie apelat la firme specializate sau oameni profesioniști în acest domeniu. Autenticitatea unui obiect de artă poate fi stabilită doar de către aceștia, fiindcă au fost multe cazuri când s-a crezut că un tablou, de exemplu, este original când de fapt era copie.

Cea mai valoroasă operă de artă românească

Cea mai valoroasă operă de artă românească îi aparține sculptorului Constantin Brâncuși. În anul 2009, un colecționar celebru a dat 29,125 de milioane de euro pentru opera „Madame L.R.”

„Madame LR” a fost creată de către Constantin Brâncuși (1876-1957) între anii 1914-1917. Opera, care a părăsit atelierul lui Brancusi la scurt timp dupa creație, nu a fost expusă niciodată.

Foto: Pexels.com