Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?

10.07.2024
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?

O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul a fost împușcat de salvamontiști. Ce este de făcut în cazul urșilor? Cum gestionează țările mai dezvoltate genul acesta de situații?

O tânără turistă a fost atacată de un urs pe Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal, noteaza g4media.ro. Acesta nu este primul caz și, cel mai probabil, nu va fi nici ultimul de acest gen dacă autoritățile nu iau măsuri.

Câți urși bruni sunt în România?

Populația actuală de urs brun din Europa (nu este luată în calcul și Rusia) este estimată la aproximativ 17.000 de indivizi. Populațiile sunt împrăștiate în mai multe țări. Cea mai mare populație se află, ați ghicit, în Munții Carpați din România. Aici sunt mai bine de 7.000 de exemplare, scrie shtiu.ro.

Câți urși ar trebui să fie în România?

Studiile de specialitate arată că un urs are nevoie între 50 și 270 de km pătrați (5.000 – 27.000 ha), pentru o dezvoltare și o viață optimă. Drept urmare, în România, raportat la suprafața ocupată, urșii bruni ar trebui să fie în număr de 4.000. Practic, avem un număr aproape dublu de animale sălbatice.

Câți urși erau acum 2.000 de ani?

Cu aproximativ 2000 de ani în urmă, populația originală de urs brun din Europa era mult mai mare, cu estimări variind de la zeci de mii la peste 100.000 de indivizi. Cu toate acestea, pierderea habitatului și vânătoarea excesivă din ultimele secole a redus semnificativ numărul. Acest proces a dus la populația actuală mai mică de pe tot continentul.

Cum tratează statele civilizate problema urșilor?

În ultimii ani, urșii coboară tot mai des în orașe și sate în căutare de mâncare. Urșii au ajuns să fie hrăniți la marginea drumului de către oameni ce sunt în cătuare de senzații tari.

În Austria comunicarea este prima armă împotriva urșilor. Cum? Simplu, autoritățile se axează exclusiv pe informarea turiștilor, dar și a vânătorilor profesioniști. Aceștia sunt îndemnați să nu dea de mâncare urșilor. Această regulă este respectată de toată lumea, fie că este vorba despre locuri amenajate în scopul hrănirii animalelor sau nu. Bulgarii au început de ani buni să împrejmuiască așezările cu garduri electrice.

În Croația și Slovenia există containere speciale din compost și coșuri de gunoi rezistente la urși în locații unde Moș Martin ajunge des. „Avem o campanie de comunicare țintită și eficientă”, spun autoritățile slovene.

În Italia au fost instalate containere speciale de gunoi „anti urs”. În cazuri care pun în pericol siguranța cetățenilor se folosesc gloanțe de cauciuc, artificii, sisteme de avertizare puternice prin sunet și altele.

În țara noastră, ecologiștii, autoritățile și vânătorii ar trebui să formeze o echipă pentru a găsi cea mai bună soluție împotriva urșilor. Mai trebuie doar ca România să se trezească.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce a fost ucisă Prințesa Sisi?
De ce a fost ucisă Prințesa Sisi?
Una dintre cele mai marcante femei din Europa ultimilor 200 de ani a fost, cu siguranță, Elisabeta, împărăteasa Austriei, cunoscută sub denumirea de Sisi. Aceasta a fost soția împăratului... citește tot
Destinul tragic al primului ROMÂN medaliat cu AUR în istoria Jocurilor Olimpice. De ce și-ar fi luat singur viața?
Destinul tragic al primului ROMÂN medaliat cu AUR în istoria Jocurilor Olimpice. De ce și-ar fi luat singur viața?
Iosif Sîrbu este numele primului român care a obținut o medalie la Jocurilor Olimpice. Acesta a cucerit aurul olimpic în anul 1952, în proba de tir, armă liberă, concurând în poligonul Malmi... citește tot
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot