Cum s-au înțeles cei doi Papi de la Vatican?

05.01.2023
Cum s-au înțeles cei doi Papi de la Vatican?

Papa este liderul suprem de la Vatican. Încă de la fondare, papii sunt aleși prin vot cleric, iar mandatul lor este pe viață. Cu toate acestea, o situație nemaivăzută de peste 600 de ani a avut loc în fruntea pontificatului. Timp de 10 ani au coexistat doi Papi la Vatican. Care a fost relația dintre germanul Papa Benedict și argentinianul Papa Francisc?

De ce au coexistat 2 Papi?

Papi

Benedict al XVI-lea a fost al 265-lea Papă, ales în anul 2005. Pe numele său real, Joseph Ratzinger a fost primul papă german după mai bine de 480 de ani. Activitatea sa înainte de a ajunge Suveran Pontif s-a situat în sfera bisericească și a predării. A fost timp de 20 de ani profesor de teologie, iar treptat a devenit arhiepiscop, iar ulterior cardinal.

Acesta a condus slujba religioasă pentru funeraliile predecesorului său. Pe data de 19 aprilie 2005 a fost ales papă, cu numele de Benedict al XVI-lea, ca omagiu pentru Benedict de Nursia și Benedict al XV-lea, numit și „papa păcii”. Ales la vârsta de 78 de ani, a fost cel mai învârstă papă din epoca modernă.

În 2013, Benedict a anunțat că se retrage din funcția de lider spiritual. Anunțul a șocat lumea, pentru că acest lucru nu s-a mai întâmplat din Evul Mediu. Sfântul Scaun avea nevoie rapid de un nou conducător, astfel că Vaticanul a început să strângă voturi pentru mai mulți pretendenți.

La 13 martie 2013 s-a auzit celebrul demn „Habemus papam”, adică „Avem un papă.” Jorge Mario Bergoglio a ales numele de Francisc și a devenit al 266 papă, urmaș al Sfântului Petru. Din anul 2013 și până la 31 decembrie 2022, la Vatican au existat 2 papi, Benedict și Francisc.

Cum a fost relația dintre Benedict al XVI-lea și Francisc?

La momentul urcării în fruntea bisericii catolice a lui Francisc, Papa Benedict încă locuia în apropierea Vaticanului. Acest lucru a dus la diferite dezacorduri în problemele interne ale bisericii. Tensiunile s-au transformat într-o scindare, în care diferiți cardinali și preoți conservatori au ales tabăra lui Benedict. Pe de altă parte, progresiștii și cei cu opinii mai deschise au privit spre noul papă Francisc.

Pe când papalitatea lui Benedict s-a axat pe revenirea la practicile tradiționale, venirea lui Francisc a însemnat o modernizare, imaginea Bisericii Catolice căpătând o nouă imagine. După moartea suveranului pontif german, era Francisc intră într-o nouă etapă.

„Este sfârșitul unei ambiguități, a unei epoci în care Benedict al XVI-lea ar fi putut fi instrumentalizat de oponenții lui Francisc pentru a servi drept standard.” – a spus Marco Politi, specialist în politica de la Vatican.

Ajuns la vârsta de 86 de ani, Papa Francisc se vede obosit, durerile de genunchi obligându-l să se deplaseze într-un scaun cu rotile. Acesta nu a exclus niciodată renunțarea la scaunul papal, dar a dat asigurări că nici nu s-a gândit la această posibilitate.

Dacă înainte de Francisc, posibilitatea mai multor papi la Vatican era doar un gând, acest lucru se poate transforma într-o obișnuință în viitor. Viziunea suveranului pontif a schimbat Biserica Catolică. A avut întâlniri cu Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, Patriarhul Chiril I al Moscovei și a denunțat practicile sexuale ale preoților catolici.

Foto: Reuters.com & Allthatsinteresting.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot