Dacă sunteți amator în materie de gătit sau nu sunteți foarte încrezători în abilitățile proprii, somonul poate fi puțin intimidant. Ce culoare ar trebui să aibă? De unde știi când e gata?! Nu e cazul să faceți un atac de panică, somonul se poate găti foarte ușor, trebuie doar să găsiți metoda care funcționează cel mai bine. Deși sună fantezist, este uimitor de simplu. Oricine poate face acest lucru.
În primul rând, alegeți pește de cea mai înaltă calitate, cel mai proaspăt, care se potrivește bugetului. Oamenii drăguți din spatele tejghelei au atât de multe cunoștințe de împărtășit și cu siguranță vor ști ce este mai proaspăt și mai delicios.
Conform Agenţiei Federale pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite, somonul ar trebui să fie gătit la o temperatură internă de 145°. Când gătim somon de bună calitate, avem tendința să verificăm dacă sunt gătit mai degrabă cu o furculiță decât cu un termometru. Odată ce somonul se desprinde ușor cu furculița, este bun de mâncat! Asigurați-vă că verificați cea mai groasă parte a fileului.
Somon la grătar. Somonul la grătar este una dintre cele mai ușoare tehnici. Pentru început, preîncălziți grătarul și așezați un raft în cuptor în partea superioară a acestuia, astfel încât somonul să fie la aproximativ 5 centimetri distanță de grătar.
Așezați peștele pe o folie de aluminiu sau pe o foaie de copt (pentru a preveni lipirea!). Condimentați bine cu sare, piper și orice alte condimente doriți. Se pot folosi ierburi, muștar granulat și usturoi, dându-i un gust complet delicios. Se țin aproximativ 5 până la 8 minute.
Somon la cuptor. Asemănător pregătirii pe grătar, somonul la cuptor este foarte ușor de pregătit mai ales dacă este vorba de o cină rapidă. Se preîncălzește cuptorul la 175° și se pune o folie de aluminiu sau o foaie de copt. Se ține la cuptor timp de 12 până la 15 minute sau până este roz și opac.
În funcție de preferințe, se poate condimenta după bunul plac. Unele persoane aleg să pregătească somonul pe un pat de lămâi feliate și condimentat cu usturoi, miere și cimbru.
Somon la tigaie. Într-o tigaie antiaderentă sau din fontă, o ungeți cu unt sau ulei de măsline și încălziți. Așezați peștele cu pielea în sus (ar trebui să auziți un sfârâit) și gătiți până când se eliberează în mod natural din tigaie cu o spatulă. Dacă nu se eliberează, nu-l forțați!. Când crusta este complet formată, în aproximativ 6 minute, îl întoarceți ușor.
După îl mai gătiți încă 4 minute. Dacă pielea devine prea crocantă, iar centrul peștelui arată încă puțin roz și ferm, introduceți întreaga tigaie în cuptor timp de 5 minute.
Foto: Pexels.com