Mulți dintre cei care stau astăzi în propria locuință au apelat cândva la un credit ipotecar. Astfel, aceștia plătesc lună de lună o rată către bancă pe o durată de zeci de ani. Există metode prin care cei care au contractat un credit ipotecar pot scăpa mai devreme de acesta. Ovidiu Tarcu, un consilier financiar, a urcat pe contul său de Youtube un videoclip în care explică pas cu pas cum pot românii să reducă la jumătate durata unui credit ipotecar și dobânda pe care o plătesc aceștia băncii lună de lună.
Cifrele arătau că la finele anului 2021 peste 1,43 milioane de români aveau credite la bancă, majoritatea dintre acestea fiind credite ipotecare. La acea vreme, mai bine de 10% aveau restanțe la bănci, conform romanialibera.ro. Cel mai probabil, din cauza scumpirilor, numărul rău-platnicilor a crescut în ultimele luni.
Ovidiu Tarcu, un consilier financiar, a explicat pas cu pas cum pot românii să-și reducă durata unui credit, dar și dobânda pe care aceștia o achită către instituția financiară.
„Există o strategie. Rata unui credit ipotecar este compusă din partea din suma împrumutată și dobândă. În primii ani din viața unui credit ipotecar, dobânda reprezintă o parte din rată. Astfel, la început plătești mai multă dobândă decât rambursezi din împrumut. Spre finalul creditului, ponderile se inversează”, a spus Ovidiu Tarcu pe canalul său de Youtube.
Acesta a adăugat: „Poți să nu dai chiar așa mulți bani pe dobânzi. Ca să înjumătățești durata unui credit ipotecar și dobânda pe care o plătești trebuie ca de fiecare dată când plătești o rată la credit să plătești anticipat și principalul ratei următoare. În felul acesta economisești dobânda aferentă ratei respective și tai o lună din durata de viață a creditului”.
Când se face plata anticipată trebuie ca cel care a luat creditul să menționeze pe cerere că își dorește reducerea perioadei și nu a ratei.
Foto: Pexels.com