Cum să te lași de fumat? De ce este atât de greu să te lași de fumat?

de: Ana-Maria
04 02. 2021
țigară fumată

Știm cu toții riscurile pentru sănătate ale fumatului, dar acest lucru nu face mai ușor renunțarea la acest obicei. Indiferent dacă sunteți fumător ocazional sau fumător de-o viață, renunțarea poate fi foarte dificilă.

Cum să te lași de fumat?

Fumatul tutunului este atât o dependență fizică, cât și un obicei psihologic. Nicotina din țigări oferă o creștere a stării de spirit temporară și captivantă. Eliminarea acestei soluții regulate de nicotină determină corpul să simtă simptome fizice de retragere și pofte.

Din cauza efectului „simte-te bine” al nicotinei asupra creierului, unii oameni pot apela la țigări ca o modalitate rapidă și fiabilă de a-și stimula perspectivele, de a ușura stresul și de a se relaxa.

Fumatul poate fi, de asemenea, un mod de a face față depresiei, anxietății sau chiar plictiselii. Renunțarea înseamnă a găsi modalități diferite și mai sănătoase de a face față acelor sentimente.

De ce este atât de greu să te lași de fumat?

Mai mult de atât, fumatul este înrădăcinat ca un ritual zilnic. Poate fi un răspuns automat pentru o persoană să fumeze o țigară la cafeaua de dimineață, în timp ce ia o pauză la serviciu sau pe drum spre casă la sfârșitul unei zile agitate. Sau poate prietenii, familia sau colegii acelei persoane fumează și a devenit parte a modului în care relaționează cu ei.

Pentru a renunța cu succes la fumat, va trebui să abordați atât dependența, cât și obiceiurile și rutinele care merg împreună cu acesta. Dar se poate face cu sprijin din partea celor din jur, dar și a unui plan de renunțare. Orice fumător poate lupta cu dependența, chiar dacă a încercat și a eșuat de mai multe ori înainte.

Planul personal de a renunța la fumat. Metoda „START”

În timp ce unii fumători renunță cu succes din prima, majoritatea oamenilor se descurcă mai bine cu un plan adaptat pentru a se menține pe drumul cel bun. Un plan bun de renunțare abordează atât provocarea pe termen scurt de a nu mai fuma, cât și provocarea pe termen lung de prevenire a reluării obiceiului. De asemenea, planul ar trebui să fie adaptat nevoilor specifice și obiceiurilor fiecăruia.

S = Setați o dată de a vă lăsa de fumat.

Alegeți o dată în următoarele două săptămâni, astfel încât să aveți suficient timp să vă pregătiți fără să vă pierdeți motivația de a renunța. Dacă fumați în principal la serviciu, renunțați la sfârșit de săptămână, așa că veți avea câteva zile pentru a vă adapta la schimbare.

T = (Tell, în engleză) Spuneți familiei, prietenilor și colegilor de muncă că intenționați să renunțați.

Anunță-ți prietenii și familia de planul tău de a renunța la fumat și spune-le că ai nevoie de sprijinul și încurajările lor pentru a te opri. Căutați un prieten care să renunțe la fumat. Vă puteți ajuta reciproc să traversați vremurile grele.

A = Anticipați și planificați provocările cu care vă veți confrunta în timp ce renunțați.

Majoritatea persoanelor care încep să fumeze din nou fac acest lucru în primele trei luni. Vă puteți ajuta să nu faceți acest lucru pregătindu-vă din timp pentru provocări comune, cum ar fi retragerea nicotinei și pofta de țigări.

R = (remove, în engleză) Scoateți țigările și alte produse din tutun din acasă, din mașină și de la serviciu.

Aruncați toate țigările, brichetele, scrumierele și chibriturile. Spălați-vă hainele și împrospătați tot ceea ce miroase a fum. Spală-ți mașina, curăță-ți draperiile, covorul și mobilierul.

T = (Talk, în engleză) Discutați cu medicul dumneavoastră despre faptul că doriți să renunțați la fumat.

Medicul poate prescrie medicamente pentru a ajuta la simptomele de sevraj. Dacă nu puteți merge la un medic, puteți cumpăra multe produse fără prescripție medicală de la farmacie, inclusiv plasturi de nicotină, pastile și gumă.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să renunțați este să identificați lucrurile care vă fac să doriți să fumați, inclusiv situații specifice, activități, sentimente și oameni.

Mulți dintre noi fumăm pentru a gestiona sentimentele neplăcute, cum ar fi stresul, depresia, singurătatea și anxietatea. Când ai o zi proastă, poate părea că țigările sunt singurul tău prieten.

Totuși, la fel de mult confort pe care îl oferă țigările, este important să ne amintim că există modalități mai sănătoase și mai eficiente de a ține sub control sentimentele neplăcute. Acestea pot include exerciții, meditații, strategii de relaxare sau exerciții simple de respirație.

Tratarea simptomelor de întrerupere a nicotinei

Odată ce încetați să fumați, veți avea probabil o serie de simptome fizice pe măsură ce nicotina se retrage din organism. Retragerea nicotinei începe repede, de obicei în decurs de o oră de la ultima țigară și atingând punctul maxim două-trei zile mai târziu. Simptomele de întrerupere pot dura câteva zile până la câteva săptămâni și diferă de la persoană la persoană.

Simptomele frecvente de sevraj ale nicotinei includ pofta de țigări, iritabilitate, frustrare sau furie, anxietate sau nervozitate, dificultate de concentrare, nelinişte, poftă de mâncare, dureri de cap, insomnie, constipație sau stomac deranjat, depresie.

Oricât de neplăcute ar fi aceste simptome de sevraj, este important să ne amintim că sunt temporare. Se vor îmbunătăți în câteva săptămâni, pe măsură ce toxinele sunt îndepărtate din corp. Între timp, anunțați-vă prietenii și familia că nu veți fi în cea mai bună formă și cereți înțelegerea lor.

Cum gestionăm pofta de țigări?

Deși evitarea declanșatorilor de fumat vă vor ajuta să vă reduceți dorința de a fuma, probabil că nu veți putea evita poftele de țigări în întregime. Din fericire, poftele nu durează mult, de obicei, aproximativ 5 sau 10 minute.

Dacă sunteți tentați să vă aprindeți o țigară, reamintiți-vă că pofta va trece în curând și încercați să o amânați. Ajută să fii pregătit din timp, având strategii pentru a face față poftelor.

Distrageți-vă atenția. Aranjați vasele, porniți televizorul, faceți un duș sau sunați un prieten. Activitatea nu contează atâta timp cât îți fuge mintea de la fumat.

Amintește-ți de ce ai renunțat. Concentrați-vă asupra motivelor pentru care renunțați, inclusiv beneficiile asupra sănătății (reducerea riscului de boli de inimă și cancer pulmonar, de exemplu), aspectul îmbunătățit, banii pe care îi economisiți și stima de sine îmbunătățită.

Ieși dintr-o situație tentantă. Unde vă aflați sau ceea ce faceți poate declanșa pofta. Dacă da, o schimbare de peisaj poate face diferența.

Recompensează-te. Consolidați-vă victoriile. Ori de câte ori triumfați asupra dorinței, acordați-vă o recompensă pentru a vă menține motivat.

Foto: Pexels.com