Cum au scăpat cu viață de la Auschwitz șapte pitici din Maramureș?
Nazismul, această doctrină naționalistă extremistă, rasistă și antisemită a fost o pată neagră pe istoria omenirii. Aproximativ 6 milioane de evrei au fost uciși în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945). Această politică de exterminare a evreilor a rămas cunoscută în istorie sub denumirea de Holocaust. Lagărul de exterminare de la Auschwitz a dus la uciderea a peste 1,1 milioane de oameni, dintre care 90% au fost evrei.
Care este povestea celor șapte pitici care au scăpat cu viață de la Auschwitz?
Lagărul de la Auschwitz a reprezentat soluția finală a Germaniei naziste în privința evreilor, pe care îi dorea exterminați. Cine ajungea să fie deportat acolo nu mai scăpa cu viață. Cu toate acestea, şapte pitici lăutari din satul maramureşean Rozalvea au reușit să supraviețuiască calvarului de la Auschwitz și a torturilor la care au fost supuși.
În anii 1930, trupa „Liliput”, formată din șapte frați, toți piticii, a devenit cunoscută în toată Europa, ajungând să susțină spectacole de varietăți inclusiv pentru regele Carol al II-lea. După izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial aceștia au știut că urmează vremuri grele, astfel că și-au îngropat toată avuția într-o groapă săpată sub propria mașină. Decizia a fost luată după ce au văzut ce se întâmplă cu evreii aflați sub stăpânirea nazistă.
Fraţii Ovitz, cinci fete şi doi băieţi, având o descendență evreiască au fost deportați la Auschwitz, pentru a li se aplica soluția finală, alături de alte câteva sute de evrei. După ce au ajuns acolo, un ofițer nazist a cerut ca doctorul Josef Mengele să fie trezit pentru a îi vedea pe pitici. Acesta era cunoscut pentru pasiunea sa pentru oamenii ciudaţi, de la hermafrodiţi la giganţi, și dorința bolnavă de a realiza experimente dureroase pe oameni.
După ce au fost aliniați cei șapte frați au așteptat venirea doctorului, iar Perla Ovitz, care avea pe atunci 23 de ani, şi-a amintit că mai multe persoane, dintre care şi rude de-ale sale, au fost duse într-o clădire din care ieşea fum neîncetat pe hornuri. Inițial, tânără a crezut că acolo este o brutărie, însă a fost lămurită imediat de unul dintre prizonieri.
Nu e nicio brutărie. Aici e Auschwitz, iar curând veţi ajunge şi voi în acele cuptoare.
Doctorul Mengele i-a salvat de la moarte, însă i-a torturat cu brutalitate
Josef Mengele a rămas în istorie cunoscut ca „îngerul morţii” de la Auschwitz. În momentul când i-a văzut pe cei șapte pitici din Rozalvea, doctorul a decis să nu îi omoare, ci să efectueze tot felul de experimente pe ei. În doar 3 ore de când ajunseseră în lagărul de exterminare, o mare parte din evreii care au venit cu trenul fuseseră deja uciși.
Fraţii Ovitz i-au povestit doctorului că tatăl lor a fost pitic și a fost căsătorit cu două femei normale, care au dat naștere la şapte pitici şi trei copii fără probleme. 22 de evrei din acel tren au scăpat cu viață, iar aceștia au fost duși într-o baracă, unde au fost supuși unor experimente inumane. La început doctorul Mengele a cerut ca piticilor să li se recolteze sânge, însă acest lucru a devenit o rutină săptămânală.
Ne împungea cu grijă, iar sângele sărea. Adesea ameţeam şi vomitam. Ne întoarceam în baracă, dar până să ne revenim, eram chemaţi din nou, a povestit Perla Ovitz, potrivit historia.ro.
Potrivit documentelor, doctorul făcea teste de rutină pentru probleme renale şi hepatice. Ulterior, a început să-i testeze pentru sifilis şi să îi tortureze, turnându-le apă ba rece, ba caldă în urechi. Acest lucru i-a dus pe frații Ovitz în pragul nebuniei. Totodată, acestora li s-au extras dinții și le-au fost luate genele pentru teste.
Într-o zi doctorul i-a pus pe cei șapte frați să se aranjeze și să se machieze pentru că se vor întâlni cu persoane importante. După aceea, frații Ovitz au fost urcați pe scenă pentru a susține un spectacol în fața ofițerilor SS, iar la un moment dat doctorul a strigat tare „Dezbrăcarea!”. În felul acesta, Josef Mengele a dorit să arate că rasa evreiască degenerează în handicapaţi şi pitici.
În anul 1945, cei șapte frați au fost scoși din lagărul de la Auschwitz și după câteva luni petrecute la Moscova au ajuns acasă, în Rozavlea. Aceştia, şi-au recuperat bunurile îngropate sub maşină, iar în anul 1949 au emigrat în Israel. Perla Ovitz, ultima membră a familiei, a decedat din cauze naturale pe data de 9 septembrie 2001.
Foto: Wikipedia.org și historia.ro