Cum sărbătoreau românii Paștele în comunism? Cum transportau mieii în sicrie?

de: Bogdan Andu
11 04. 2023
Paștele

Perioada comunistă a fost una dintre cele negre pagini din istoria țării. Evoluția socială antebelică a fost estompată de venirea comuniștilor, iar visele democrației au fost distruse. Socialismul dictatorilor români însemna ascunderea sau distrugerea bisericilor, urmate de perioade grele de foamete. Cum reușeau românii să sărbătorească Paștele în epoca comunistă?

Cum se bucurau românii de Paște în comunism?

Românii sunt a bază un neam petrecăreț. Chiar și cu regimul comunism în spate, conaționalii noștri reușeau să se organizeze și să petreacă în limitele admise. Paștele nu era interzis, dar nici nu a fost recunoscut oficial. Din aceste motive, religia a avut momente de cumpănă în care, de multe ori, slujbele erau ținute pe ascuns.

Preoții au fost închiși în pușcării, biserici au fost puse la pământ, dar sufletul românului a fost mereu aproape de religie și de Dumnezeu. În public, oamenii nu vorbeau despre religie. Religia fusese eliminată din programa școlară, iar seminariile teologice erau atent monitorizate de autorități.

Cei care reușeau să depășească problemele sistemului, ajungeau la biserică în noaptea de Înviere, preparau cozonaci, vopseau ouă și cântau tradiționalele cântece. Cei care aveau rude în zonele rurale aveau un avantaj, din simplul fapt că era mai ușor de procurat carnea.

Cel mai greu de procurat era carnea de miel, din cauza motivului că în perioada anilor ’80 era interzis transportul alimentelor între județe. Povești legendare circulă prin viu grai: oamenii procurau un sicriu, îl puneau în mașină. În acest mod, aceștia nu erau opriți și nici nu li se cereau documente. Mielul era poziționat în sicriu și împărțit între beneficiari.

Câte biserici a distrus Ceaușescu?

Regimul nu doar a distrus speranța oamenilor, ci și religia din sufletele lor. Numeroase lăcașuri de cult au căzut la ordinul lui Ceaușescu în perioada 1977-1987. În această perioadă, un total de 20 de biserici au fost dărâmate și 7 au fost mutate din locul inițial.

Cutremurul din 1977 a reprezentat pentru dictatorul Nicolae Ceaușescu oportunitatea pe care așteptat-o, începând numeroase planuri megalomane. Cele mai cunoscute construcții dărâmate de el au fost Mănăstirea Văcărești, Biserica Cotroceni sau Biserica Enei.

Foto: Playtech.ro