Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?

15.04.2020
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?

Lumina Sfântă este considerată o minune care are loc în fiecare an în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Credincioșii din întreaga lume sărbătoresc în fiecare an Paștele, care înseamnă învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Mii de pelerini se adună la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pentru a lua parte la ceremonia coborârii Focului Sfânt.

Credincioșii vin în Sâmbăta Mare, între orele 12:30 – 14:30, pentru a lua Lumină și a o duce la creștinii ortodocși. Flacăra este transportată de la Ierusalim, cu avionul, în întreaga lume ortodoxă, inclusiv în România.

Lumina Sfântă este considerată cea mai veche minune a lumii creștine. Aceasta a fost documentată consecvent în anul 1106. Ceremonia coborârii Focului Sfânt în mormântul lui Iisus Hristos este transmisă în direct în Grecia, Rusia , Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări cu comunități majoritare creștin-ortodoxe.

Lumina Sfântă – minune sau înşelătorie?

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, Patriarhul Ierusalimului împreună cu Patriarhul armean și cu episcopul copților, însoțiți de un sobor de preoți și diaconi, merg la Mormântul Sfânt și se roagă. Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, după care își dă jos robele și intră singur în mormânt. Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde se crede că a stat îngerul când s-a arătat Mariei Magdalena după învierea lui Iisus Hristos. Imediat, după încheierea procesiunii se coboară din cer Focul Sfânt.

Pelerinii susțin că în primele câteva minute focul nu arde și, astfel, aceștia își trec mâna și fața prin el pentru a primi binecuvântare. Cu toate acestea există și sceptici care consideră că credincioșii pot ține mâna în Focul Sfânt tot atâta timp ca în oricare alt foc și că totul este o înșelătorie.

Încă de pe vremea când musulmanii conduceau Ierusalimul oamenii s-au îndoit de acest miracol, însă el a fost permis pentru că pelerinii ce călătoreau special pentru a fi martori la moment aduceau venituri consistente. Istoricul Edward Gibbon spunea în opera sa, Istoria declinului şi prăbuşirii Imperiului Roman:

„Musulmanii zâmbeau cu condescenţă la menţiunea flacării miraculoase ce se aprindea în ajunul Paştelui. Această fraudă pioasă, concepută în secolul al IX-lea, era apreciată de cruciaţii latini şi este repetată anual de către preoţimea sectelor greceşti, armene şi copte, impunând-o asupra spectatorilor creduli pentru beneficiul propriu şi pentru cel al tiranilor ce îi conduc. Cu timpul, toleranţa asupra acestui fenomen a fost sporită şi de interes, veniturile prinţului şi ale emirului crescând în fiecare an datorită miilor de străini ce veneau să observe fenomenul”.

Totul a fost dat în vileag în anul 2001, de un făclier armean care a luat de multe ori parte la ceremonie. Acesta a mărturisit pentru publicația The Telegraph:

„Nu este niciun miracol. Preoţii greci aduc o lampă – ce a fost folosită în acest scop de 1500 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi, ce vin din ţări îndepărtate, este un foc din rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi”.

Cum apare, de fapt, Lumina Sfântă?

Patriarhul care intră în Mormântul Sfânt ca să ia Lumină este controlat la intrare de către autoritățile din Ierusalim pentru a nu avea ascuns surse de a crea foc. Se pare, însă, că secretul stă în lumânările pe care acesta le ia cu el. Acestea sunt impregnate cu fosfor.  În contact cu aerul umed, fosorul tinde să ia foc spontan.

Așadar dacă Lumina Sfântă este sau nu un miracol ține mai degrabă de credința fiecăruia dintre noi.

Biserica Sfântului Mormânt

 

Vezi AICI cum intră Patriarhul Ortodox al Ierusalimului în Mormântul Sfânt

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot