Mintea noastră poate întâmpina dificultăți în a afla ce cantitate reprezintă un metru cub. Chiar dacă știm că metru cub reprezintă o unitate de volum în știința fizică, s-ar putea să ne imaginăm cu greu un metru cub.
Sistemul metric, numit și „SI” sau „Sistemul Internațional de Unități”, a fost conceput în secolul al XVIII-lea și implementat în Europa în anii 1790. Scopul său principal a fost de a înlocui unitățile imprecise și incomode cu unități care au fost mai ușor de lucrat și pe baza unor standarde absolute.
Cele șapte unități fundamentale ale SI sunt: metrul, kilogramul, secunda, amperul, kelvinul, molul și candela.
Metrul a fost astfel ales pentru a reprezenta o zece milionime din distanța presupusă de la ecuator la Polul Nord, iar kilogramul a fost selectat pentru a fi masa unui litru de apă. Un litru la rândul său a fost definit ca volumul ocupat de un spațiu în formă de cub 0,1 m (10 centimetri sau cm) pe o parte sau volumul echivalent în orice altă formă solidă.
Aceste definiții au fost modificate din valorile lor originale doar pentru a reflecta apariția instrumentelor de măsurare din ce în ce mai precise în timp.
Un metru cub este o unitate derivată de măsură pentru volume. De asemenea, acesta este un metru ridicat la cub (1m x 1m x 1m), reprezentat geometric printr-un cub cu lungimile muchiilor de 1 m (1m x 1m x 1m).
1m3 = 1000 de dm3 (decimetri cubi) = 1.000.000 cm3 (centimetri cubi) = 1.000.000.000 mm3 (milimetri cubi)
1m3 = 1000 de litri
De exemplu, o cutie dreptunghiulară cu o lungime de 2m, o lățime de 1m și o înălțime de 0,5m ar avea un volum de 1 m3 (1 × 2 × 0,5 = 1).
Metrul cub este, de asemenea, numit și ster. Stereometria este ramură a geometriei care se ocupă cu măsurarea volumului corpurilor solide, deși acesta a devenit în mare parte un termen de antichitate și nu este un termen acceptabil în sine în sistemul SI. Rămâne în uz pentru măsurarea grămezilor de lemn tăiat în industria lemnului.