Agricultorii de profesie știu că operațiunea de copilire a roșiilor este absolut necesară. Aceasta trebuie efectuată pentru a reduce pe cât posibil pierderile de producție.
Fără operațiunea de copilire, pierderile de producție în plantațiile de roșii s-ar mări cu peste 20%.
Ce înseamnă copilirea roșiilor?
Copilirea înseamnă tăierea lăstarilor nepurtători de rod. Aceasta se efectuează atât în cazul roșiilor care cres în grădină, cât și în cazul celor crescute în solar. Copilitul se face când lăstarii din lateral au între 5 și 10 cm și se poate face fie cu mâna liberă, fie cu ajutorul unei foarfece.
În cazul în care copilirea se face când lăstarul are 2-3 cm „rănile” se cicatrizează rapid, planta se vindecă mult mai repede și nu suferă deloc de pe urma acestei operațiuni care afectează fructificarea plantelor.
Este foarte important ca atunci când se copilesc roșiile să nu se rupă și coaja de pe tulpina lăstarului. Prin îndepartarea lastarilor, tufele de rosii sunt fortate sa-si dezvolte o singura tulpina principala care să fructifice.
Roșia, una dintre cele mai comune legume de la noi, denumită științific și Solanum lycopersicum, este o plantă nativă a sudului Americii de Nord și nordului Americii de Sud.
Astăzi, roșiile sunt cultivate la aproape toate latitudinile, ocupând o suprafață de aproximativ 3 milioane de hectare, adică o treime din terenul consacrat legumelor. Cel mai mare producător de roșii este China. Primele roşii erau mici şi de culoare galbenă.
Cponform legendei, conchistadorul spaniol Hernan Cortez a fost cel ce a introdus seminţele de roșii în Europa. Se întâmpla în anul 1519, atunci când Cortez se întorcea din expediţia sa în Lumea Nouă.
Foto: pexels.com