Cum se curăță și se filetează peștele?┃VIDEO

de: Bogdan Andu
20 10. 2023
peștele

Peștele este un aliment îndrăgit în bucătării de mii de ani. Oamenii au fost dintotdeauna pescari, aceasta fiind o metodă mai ușoară de a face rost de hrană decât vânatul. În prezent, peștele poate fi cumpărat, dar cel proaspăt încă le creează probleme gospodinelor din cauza solzilor. Cum se curăță și filetează corect peștele?

Ce pești găsim în piață care nu au solzi?

Pe lângă că este un aliment sănătos, peștele gătit cum trebuie are un gust incomparabil. Făcut la abur, grătar, prăjit sau ciorbă, gustul este unul menit să-i încânte pe cei care-l gustă. Cu toate acestea, pe cât este peștele de consumat, întotdeauna este destul de greu de curățat. Nu este niciun secret că peștii au solzi, cu ajutorul acestora supraviețuiesc în viața subacvatică.

Cu toate acestea, natura este câteodată prietenoasă și a oferit omului și variante care se savurează mai ușor. Fără a mai pune mâna pe cuțit pentru a curăța solzii, există anumite specii de pești pe care îi găsim foarte rapid și ieftin în piețe din România.

  • Somn. Este un pește comun, care poate fi gătit cu ușurință în mai multe bucate. Este considerat unul valoros, fiind respectați pe ambarcațiunile de pescuit. Poate ajunge până la lungimea de 4 metri, iar în condiții prielnice depășește 5 metri;
  • Macrou. Este unul dintre cei mai cumpărați pești din țara noastră. Se găsesc la conservă în ulei/sos, afumați la vid sau chiar proaspeți pentru a fi pus pe grătar. Conține o cantitate mare de Vitamina B și grăsimi, având și o carne abundentă gustoasă;

Cum se curăță și filetează corect peștele?

Industria HORECA este una pretențioasă în care specialiștii trebuie să se simtă ca la ei acasă. Peștele este un animal pretențios, care adeseori are un corp mic, iar în mâinile nepotrivite poate fi tăiat necorespunzător, iar multă carne să fie risipită.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, avem nevoie de iscusință, atenție, dar mai ales un cuțit special pentru pește. Odată ce avem aceste 3 caracteristici, următorii pași pentru a fileta corect un pește sunt:

Se taie mai întâi înotătoarele cu ajutorul unei foarfeci. Se face o tăietură imediat după cap, până se poate simți coloana vertebrală. Ulterior, se merge cu ajutorul cuțitului pe os. După ce se obține primul file, se întoarce peștele, i se taie capul și continuăm mișcarea de la spate spre față. La al doilea filei, se taie dinspre coadă, ținând cuțitul tot pe coloana vertebrala. De pe fileuri trebuie îndepărtate oasele și burta.

Foto: Depositphotos.com