Cum se face că Salamul de Sibiu nu este originar din Sibiu? Produsul are în componență carne de cal?
Cu siguranță că unul dintre cele mai cunoscute produse românești la export este celebrul salam de Sibiu. Produsul are o istorie îndelungată și este apreciat atât în România, cât și în multe părți din Europa. Totuși, în mod hilar, salamul de Sibiu nu este originar chiar din Sibiu, ci din Sinaia, un oraș aflat la 200 de km de Sibiu.
Salamul a fost inventat la finele anilor 1800 de către un italian. Acesta s-a stabilit în anul 1885 la cariera de piatră de la Piatra Arsă (era pietrar). Se spune că italianul pe nume Filippo Dozzi a dat viață unui salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenită de la porci ajunși la maturitate și din slănină tare. Secretul produsului lui Dozzi era termenul de maturare foarte îndelungat și garanția de luni de zile. Sinaia era o stațiune numai bună pentru producerea acestui produs, date fiind condițiile climaterice favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung.
De ce produsul a luat numele de Salam de Sibiu?
Inițial, salamul s-a numit salam de iarnă, dar a căpătat numele de Sibiu întrucât era exportat masiv prin vama Sibiu. Bucurându-se de un succes enorm, în 1910 Filippo Dozzi a început fabricarea salamului pe scară largă. În 1938, italianul producea 100 de tone pe an de salam de Sibiu.
Astăzi, salamul de Sibiu se fabrică de către 6 producători şi se vinde sub 16 mărci. Raportat la producție și vânzări, fiecărui locuitor din România i se cuvin patru felii de salam în fiecare an.
Conține salamul de Sibiu carne de cal?
De-a lungul anilor, a existat un mit conform căruia celebrul salam de Sibiu ar avea în componență și carne de cal. Deși acest lucru nu este adevărat, zvonul are un sâmbure de veridicitate.
„Cutuma are un sâmbure de adevăr. La 1900 nu existau aceste membrane pe care le utilizăm noi astăzi și se utilizau membranele naturale. Membrana în care se umplea salamul de Sibiu era de cal. Era o membrană naturală care dădea un gust ușor diferit. Se matura foarte mult, nu existau sisteme de climatizare și dura undeva la nouă luni de zile facerea acestui salam”, a declarat Carmen Gavrilescu, președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu, pentru turnulsfatului.ro.
Aceasta a adăugat că acest salam cu membrană de cal se mai face și astăzi, dar sunt ediții de colecție și se fabrică pentru „a păstra tradiția”.
Salamul de Sibiu, produsul preferat al lui Nicu Ceauşescu
În perioada comunistă, salamul de Sibiu a fost considerat un produs de lux. Printre cei care savurau cu plăcere salamul de Sibiu se număra şi Nicu Ceauşescu, fost prim-secretar la Sibiu.
„Pe Nicu Ceauşescu l-am avut la degustări, salamul era foarte apreciat. Cu vreun an înainte de Revoluţie aveam probleme că nu aveam materie primă în stoc din care să facem, şi am fost în audienţă la Nicu. A dat telefoane, am mers la cel mai mare producător de carne de porc, o firmă din Timişoara. De acolo a dat dispoziţie şi ne-au dat carne câtă a trebuit”, a povestit pentru adevarul.ro Nicolae Floca coordonator pe producţia de salam de Sibiu în fabrică de conserve şi mezeluri de la Mediaş.