Gastronomia românească este una dintre cele mai bune și mai variate din lume. Turiștii care vizitează țara noastră sunt plăcut surprinși de bucătăria locală. Produse proaspete, pline de gust, servite într-un mod care îți lasă gura apă. Este și cazul ciorbei rădăuțene. Acest fel de mâncare impresionează pe toată lumea prin gust și aspect.
Potrivit datelor istorice, acest fel de mâncare a fost gătit pentru prima dată în anii ’70, în municipiul Rădăuți, în județul Suceava. De acolo vine și numele. Ciorba poate fi servită ca fel principal la prânz, însă poate fi consumată și seara, la cină. Poate părea surprinzător, însă ciorba rădăuțeană a apărut dintr-o întâmplare banală. Cea care a inventat acest fel de mâncare a fost Cornelia Dumitrescu. Femeia a introdus pui în ciorbă de burtă, la insistențele soțului, care dorea ciorbă de burtă cu gust de pui. E Voila!
Cei care doresc să facă acasă o ciorbă rădăuțeană trebuie să respecte indicațiile de mai jos.
Ingrediente: un piept de pui; 2 gălbenușuri; 200 ml smântână; 2 morcovi; 1/2 țelină; un ardei capia; o ceapă; 4 căței usturoi; 2-3 linguri oțet; o legatură de pătrunjel; sare și piper.
Preparare:
După ce avem toate ingredientele pregătite, se curăță legumele și se spală pieptul de pui. Toate se pun la fiert într-o oală pentru aproximativ 40-50 minute și se pune sare după gust. După ce legumele și bucățile de pui s-au fiert bine se trage oala de pe foc. Ulterior, acestea sunt scoase din vas și se lasă la răcit. Se pasează țelina, ceapa și unul dintre cei doi morcovi, iar ardeiul și celălalt morcov se toacă.
Într-un bol se amestecă cele două gălbenușuri cu smântână până la omogenizare, peste care se adaugă usturoiul pisat, împreună cu ceșcuța de supă, care a fost lăsată la răcit, în prealabil. Ultima fază a gătirii presupune ca oala cu supă să se pună din nou pe foc. În ea se adaugă pieptul de pui desfăcut fideluțe, împreună cu legumele pasate și cele tocată mărunt. Se mai fierbe 10-15 minute. Ulterior, se adaugă în ciorbă compoziția de ouă, smântână și usturoi. Se amestecă bine și se pun 2-3 linguri de oțet, pătrunjelul tocat mărunt.
Se servește caldă și este delicioasă. Poftă bună!
Foto: exquis.ro