Ce este adjectivul? Acest lucru se întreabă mulți dintre elevii de gimnaziu și chiar părinții care trebuie să le explice acest lucru celor mici. Iar internetul poate fi adeseori (!) o sursă decentă de informare.
Majoritatea lingviştilor apreciază că adjectivele exprimă însuşiri (calitative, cantitative, generale sau particulare), caracteristici, proprietăţi ale obiectelor și se acordă cu substantivul. În timp, s-a încercat să se revizuiască definiţia clasică a acestei clase de cuvinte, afirmându-se că adjectivul nu exprimă însuşiri, ci atribuie însuşiri obiectelor.
Conform definiției, adjectivul este o parte de vorbire flexibilă, care arată însușirea unui obiect, însoțește și determină un substantiv. Adjectivul se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat. (Exemplu: Fată frumoasă, fete frumoase etc).
Adjectivul are capacitatea de a se declina – exprimarea categoriilor gramaticale specifice substantivului (gen, număr, caz) prin mărci formale identice la substantiv şi la adjectiv: fată iubită / fete iubite / unei (unor) fete iubite / fată iubită! / fete iubite!
Dacă în situaţia substantivelor genul şi numărul reflectă aspecte ale realităţii obiective (opoziţia naturală de sex sau analogia, distincţiile: animat / inanimat, un exemplar / mai multe exemplare), opoziţiile formale de gen, număr şi caz la adjectiv apar ca urmare a manifestării relaţiei de dependenţă a adjectivului faţă de regentul său.
După declinare, adjectivele se pot clasifica în adjective variabile și adjective invariabile. Adjectivele care își schimbă forma în funcție de gen, număr și caz se numesc adjective variabile, iar cele care își păstrează forma se numesc adjective invariabile. Acestea, de obicei, sunt împrumutate din alte limbi.
Adjectivele la singular care au o formă la genul masculin și o alta la genul feminin sunt variabile cu două terminații. Mai mult de atât, acestea pot avea forme flexionare în funcție de terminațiile acestora atât la numărul singular, cât și la cel plural .
De exemplu: albastru – albastră – albastre – adjectiv variabil cu două terminații și trei forme flexionare.
Adjectivele variabile cu o terminație sunt cele care la numărul singular au aceeași formă și la genul masculin și la cel feminin (casă mare – pahar mare).
Foto: Pexels.com