Cum se face plăcinta de dovleac?
Sărbătoarea de Halloween este aici. Chiar dacă aceasta a intrat recent în cultura românească, tot mai mulți tineri încep să o adopte ca atare. Populară în occident, Halloweenul reprezintă sărbătoarea celor trecuți în neființă. Vedeta zilei este dovleacul. Astfel, redactorii Shtiu vă prezintă cum să faceți chiar la voi acasă o plăcintă de dovleac grozavă.
Cum a apărut plăcinta?
Preparată în nenumărate moduri, cu carne, brânză, fructe sau legume, plăcinta datează de mii de ani. Precursorul ei a apărut în zona Egiptului, acum mai bine de 9.000 de ani. Acestea se numeau „galettes” și erau făcute din orz, ovăz, secară, iar apoi unse cu miere.
Cu timpul, Imperiul Roman a adus plăcinta în Europa, făcându-l un preparat important. În Anglia medievală, plăcinta era umplută cu carne și se servea ca fel principal.
Puterea maritimă a Imperiului Britanic a reușit să facă cunoscută plăcinta în toate colțurile lumii. În America de Nord, plăcintele de fructe se servesc cu înghețată. În Europa estică, cele mai populare plăcinte sunt cele umplute cu brânză. În fostele colonii britanice, plăcintele sunt umplute cu carne și este asezonată cu cartofi prăjiți.
În prezent, acestea pot fi găsite atât ca mâncare de tip fast-food, dar și fel de mâncare festiv.
Cum se prepară plăcinta de dovleac?
În primul trebuie spus faptul că plăcinta de dovleac nu este un preparat ușor de făcut. Este nevoie de un aluat, de preferat făcut în casă și de o umplutură gătită.
Ingrediente pentru aluat:
- 1 cană umplută cu apă călduță (aproximativ 300ml)
- 5-6 linguri de ulei
- jumătate de linguriță de sare
- 1 lingură de zahăr
- 1 plic drojdie uscată (7 grame)
- făină
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 farfurie cu dovleac răzuit
- 2-3 linguri zahăr pentru fiecare rulou
- scorțișoară măcinată / zahăr vanilat
- ulei pentru a unge foile de plăcintă.
Din elementele enumerate mai sus se frământă un aluat și se lasă la dospit pentru aproximativ 30 de minute. Aluatul rezultat se împarte în 4 bucăți, iar fiecare trebuie întins pentru a rămâne o foaie fină și subțire.
Fiecare dintre bucăți trebuie unsă cu ulei, unde după se întinde uniform un sfert din dovleacul ras. Se presară zahăr vanilat sau scorțișoară. Foile se rulează și așază pe o tavă. Se unge cu ulei și se lasă la foc mediu până sunt rumenite uniform.
Foto: Depositphotos.com