Cum se face săpunul? Săpun de casă vs. săpunul comercial

18.04.2023
Cum se face săpunul? Săpun de casă vs. săpunul comercial

Săpunul este utilizat de miliarde de oameni pentru igiena zilnică. Acesta s-a dovedit o armă importantă împotriva virusurilor, în special a coronavirusului. De-a lungul timpului, săpunul a avut numeroase forme, culori și mirosuri. Dacă în trecut, bunicii erau obișnuiți să-și facă propriul săpun, în prezent tinerii își pot procura orice tip de săpun cu diferite arome din supermarketuri. Dar, cum se poate prepara săpunul acasă? Care este mai eficient, săpunul de casă sau cel comercial?

Care este mai bun, săpunul de casă sau cel comercial?

săpunul

Săpunul a devenit de foarte mult timp o unealtă necesară cu ajutorul căruia omul se spală pe corp. Fie că vorbim de o zi călduroasă de vară în care se transpiră sau de o zi de muncă obositoare, săpunul te poate ajuta să scapi de murdărie. Generațiile anterioare foloseau un săpun diferit față de cel din prezent.

Cei care și-au petrecut copilăria în bătăturile bunicilor de la țară sigur au putut observa un cub mare cu un aspect nu foarte atrăgător. Ei bine, acela era săpunul făcut în casă din ingrediente naturale. Acesta se prepara într-un cazan mare și pus pe pirostrii în curte. Săpunul de casă era făcut din grăsime naturală, o cantitate mică de sodă caustică, un amestec din apă și cenușă, făină dar și diferite frunze pentru aromatizare, precum pelin sau mentă.

Săpunul de casă învinge în lupta cu cel comercial

Săpunurile moderne comerciale sunt rezultatul combinării multor detergenți, care au o putere de curățare ridicată. Acestea sunt excelente pentru spălarea rufelor și a vaselor, dar nu și a pielii. De multe ori, se observă cum pielea se usucă după ce este spălată cu săpun comercial. Așadar, pentru corp, este de preferat folosirea săpunului de casă.

Cum se face în casă?

Cum am spus mai spus, săpunul de casă este rezultatul unor ingrediente total naturale. Astfel, este nevoie de următoarele:

Într-o oală mare se topește untura și se lasă la răcit. Se adaugă uleiul și se amestecă vertiginos. Apoi se pune leșia, se amestecă, iar la final se adaugă și făina. Soda caustică se dizolvă mai întâi în apă. Din compoziție, se va pune câte puțin amestecul preparat mai sus, din untură, ulei, făină și leșie.

Trebuie amestecat continuu. Se lasă compoziția de săpun peste noapte să se întărească și la final se pot tăia bucățile necesare. Se pot adăuga diferite arome pentru a da culoarea și mirosul dorit.

Foto: Știridiaspora.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot