Cum se face un tatuaj? Ce boli poți lua dacă îți faci un tatuaj?

31.08.2020
Cum se face un tatuaj? Ce boli poți lua dacă îți faci un tatuaj?

Tatuaj sau artă pe piele. Tatuajele sunt o formă de machiaj permanent care se aplică pe corp din cele mai vechi timpuri. Inițial, pentru a se realiza un desen erau folosite instrumente din os, însă acum sunt fel de fel de instrumente.

Tatuajul se realizează efectiv cu tuș, care este introdus în straturile superioare ale pielii, într-un anumit fel astfel încât se creează desenul. La început tatuajele erau făcute celor care conduceau tribul, însă ulterior a fost practicat la nivel mondial, orice persoană putând să-și facă unul.

Cum se face un tatuaj?

Desenul se face, în ziua de astăzi, prin injectarea unor pigmenți colorați în derm (dermul este stratul de țesut conjuctiv ce se găsește sub epiderm).

Așa cum este normal, colorantul este văzut de organism ca o particulă străină și, drept urmare, se vor activa celulele sistemului imun pentru a se apăra. După ce rana se vindeca, straturile superficiale ale epidermei se vor descuama, iar în straturile mai adânci ale pielii se formează un țesut de granulație.

Odată cu trecerea timpului, culoarea devine mai ștearsă, fiindcă pigmenții se duc mai profund în derm și tatuajul nu mai este vizibil la suprafața pielii.

Trebuie știut că, la început, un tatuaj era permanent, neputând să fie îndepărtat, însă odată cu dezvoltarea tehnologiei lucrurile s-au schimbat. Astfel, a apărut chirurgia cu laser, care îndepărtează cu succes un tatuaj. Această metodă interactionează cu cerneala și determină degradarea particulelor de colorant.

Ce boli poți face?

Zona unde se face un tatuaj se va înroși, iar pentru 24 de ore pot avea loc scurgeri ușoare de sânge. De asemenea, din plagă se poate scurge un lichid limpede, serocitrin sau ușor sangvinolent.

Saloanele din ziua de astăzi sterilizează instrumentele, iar cazurile de infecții sunt minime, însă pot fi și excepții.

Așadar, problemele cele mai întâlnite când se face un tatuaj sunt: infecții locale, cicatrizare inestetică, dar și transmiterea unor boli grave precum hepatita B, C, tuberculoza, tetanos, HIV sau infecții dermatologice cu Staphylococcus aureus.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot